Muslimana nazvao teroristom na utakmici, pa se pretvorio u makovo zrno kada mu je došao pred oči…

Region

Muslimana nazvao teroristom na utakmici, pa se pretvorio u makovo zrno kada mu je došao pred oči…

Kanadski košarkaš Fardaws Aimaq (24) bio je meta rasističkog ispada na utakmici, a ovaj momak koji je porijeklom iz Afganistana odlučio je sve riješiti sam i nesretnik koji ga je vrijeđao postao je manji od makovog zrna.
Tokom utakmica između univerziteta California za kojeg nastupa i UTEP-a jedan bahati navijač odlučio je prozvati 211 centimetara visokog gorostasa. Nazvao ga je teroristom.

Dobro je Aimaq zapamtio ko ga je vrijeđao i odlučio je sam riješiti problem. Popeo se na tribine nakon meča i odlučio je licem u lice popričati s bahatim klincem. Stao je pred rasistu i jasno mu je poručio: “Želiš li sad pričati, hajde pričaj”. Naravno, rasista se nije pomakao i bio je manji od makova zrna pred afganistanskim gorostasom.

Da je njegov košarkaš bio predmet rasističkih uvreda potvrdio je trener univerziteta California Mark Madsen.

“Zatražio sam zvaničnu istragu i zabranu dolaska ovom navijaču na utakmice. Razgovarao sam s Fardawsom i on rekao sam mu šta od njega očekujem u ovakvim slučajevima. Naravno, uznemiren sam zbog ovakvih uvreda, ali i razočaran sam što je on odlučio da se licem u lice sretne s navijačem na tribinama”, rekao je Madsen.

Srećom, Fardaws je odlučio samo doći pred navijača i nije koristio nikakvu silu. Da jeste, nesretnik se sigurno ne bi dobro proveo protiv diva od 211 centimetara. Nasilje nikad ne treba opravdavati, no postoje ljudi koji svojim postupcima definitivno zaslužuju dobre pljuske.

Fardaws Aimaqu je univerzitet California četvrti za kojeg nastupao. Igrao je ranije za Mercer, Utah Valley i Texas Tech. U sezoni 2020/2021 bio je najbolji skakač kompletne NCAA lige s prosjekom od 15 skokova po meču, a ove sezone je 24-godišnji centar na prosjeku od 17.2 poena i 9.7 skokova po meču. Izvor: Sport Sport