Sedam savjeta kako da vam se ne zalede vrata i staklo na autu…

Zanimljivosti

Sedam savjeta kako da vam se ne zalede vrata i staklo na autu…

Ne čekajte jutro da bi se uhvatili u koštac sa zaleđenim automobilom. Život će vam biti lakši ako pripazite na neke stvari i napravite određene poteze koji će to spriječiti. Zaleđena vrata na automobilu baš nikad ne otvarajte nasilu jer možete da ih oštetite. Ako imate priliku, polijte ih toplom vodom, nikako vrućom, jer vruća voda može da ošteti i vrata i bravu.

Sedam odličnih saveta kako da vam se ne zalede staklo i vrata

1. Ako imate mogućnosti, uvijk automobil parkirajte tako da prednji dio bude okrenut na istok. Tako će prve jutarnje zrake polako otapati led na šoferšajbi.

2. Napravite tečnost za odleđivanje stakala koju ćete ujutro samo pošpricati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i malo deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept – naspite u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u razmjeri 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode).

3. Zaštitite brave od leda. Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.

4. Da se vrata ne zalede premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin ili jestivo biljno ulje. Napravite to čim izađete iz vozila kako bi naredno jutro bez problema otvorili vrata.

5. Čarape stavite na brisače! Da, dobro ste pročitali. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne bi našli “zalijepljene” za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalijepiti.

6. Retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kesice. Možete ih omotati i gumenom trakom.

7. Stavite karton na stakla. Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede koji vozači često koriste. Umjesto kartona možete staviti i stari peškir.

Postoji još jedan trik – napunite stare čarape pijeskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pijesak upija vlagu pa će tako smanjiti njenu količinu i u vašem vozilu, piše Alo. Izvor:
 Radio Sarajevo