Haos u RS: Jak vjetar čupa stabla i ruši krovove. U Banjoj Luci drvo palo na sred trotoara

Region

Haos u RS: Jak vjetar čupa stabla i ruši krovove. U Banjoj Luci drvo palo na sred trotoara

Republički hidrometeorološki zavod RS izdao je upozorenje zbog jakog olujnog vjetra koji se do 2. decembra očekuje na području ovog bh. entiteta. Već danas su zabilježene prve štete koje je jak vjetar pričinio.

Tak je sa objekta stare toplane u Doboju skinuo dio limenog krova, a lice mjesta obezbjeđuju pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice, rekao je starješina vatrogasaca Miloš Radonjić. Radonjić je istakao za Srnu da tom prilikom niko nije povrijeđen.

Prema njegovim riječima, ukoliko se ukaže potreba vatrogasci će učestvovati u otklanjanju posljedica urušavanja krova. Također, večeras se i na banjalučkim ulicama opet moglo vidjeti srušeno drvo. Jak vjetar koji puše je u ulici Jovana Dučića srušio stablo.

Za sada nema informacija o materijalnoj šteti, a nadamo se i da niko od prolaznika nije povrijeđen. Građanima se zbog jakih udara vjetra savjetuje dodatni oprez prilikom boravka na otvorenom.

“Očekuju se udari vjetra od 50 do 90 kilometara na čas, na planinama ponegdje i do 100 kilometara na čas. Vjetar će imati najjače udare na zapadu i u višim predjelima, a nešto slabiji će biti na krajnjem jugu Hercegovine”, saopćeno je iz Zavoda.

Iz Zavoda navode da će vjetrovito vrijeme biti i u subotu, 2. decembra uz olujni vjetar u većini predjela, a istoga dana očekuje se i postepeno slabljenje vjetra. raport.ba