MAJKA OTKRILA KAKO SE VANJA PONAŠALA NA DAN NESTANKA “Dala sam joj novac za doručak, nasmejana je izašla iz kuće! Policija je tu”

Region

MAJKA OTKRILA KAKO SE VANJA PONAŠALA NA DAN NESTANKA “Dala sam joj novac za doručak, nasmejana je izašla iz kuće! Policija je tu”

Vanja Đorčevska nestala je u ponedeljak ujutru u Severnoj Makedoniji, u Skoplju, na putu do škole i sada ceo region traga za njom. Poslednji put viđena je na Bulevaru Partizanskog odeja ispred “Broz kafea”, odakle se izgubila, a poslednji signal sa njenog telefona bio je preko puta Univerzalske sale.

Na zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova, raspisana je međunarodna poternica Interpola. Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je žutu poternicu Interpolu, što znači da su sve policije članice Interpola dobile takvu informaciju, u slučaju da se ona više ne nalazi na teritoriji Republike Makedonije.

Žuta poternica je globalni policijski izveštaj o nestalim osobama. Objavljuje se za žrtve napuštanja porodice, otmice i iznenadnog nestanka. Njena fotografija je preplavila društvene mreže kako u Severnoj Makedoniji tako i u regionu. Vanjina majka Zorica Đorčevska u izjavi za Faktor kaže da je u stalnom kontaktu s policijom i da čvrsto veruje da će pronaći njenu ćerku.

– Policija intenzivno radi. Ne želim ni u šta da sumnjam i u ovim trenucima moram ostati jaka. S policijom sam u kontaktu nekoliko puta dnevno, ispričam im sve što mi padne na pamet, sve što me muči, što je važno za istražitelje, i oni doslovno rade danonoćno. Naravno da se nadam najboljem, rekla je Zorica za Faktor.

Prema rečima njene mame Zorice, Vanja je tog dana bila dobro raspoložena pre odlaska iz kuće i nije se žalila ni na kakve probleme. Majka tvrdi da Vanja nije prijavila nikakvo zlostavljanje, da porodični odnosi nisu poremećeni i da nemaju neprijatelje.

“Mislim da je oteta. Vanja je nasmejana napustila kuću, dala sam joj novac za doručak i otišla je u školu. Nastavnica mi je javila da nije došla na čas, mi smo u stalnoj komunikaciji sa njom, rekla sam joj da Vanja nije bolesna”, rekla je ranije majka.

Informacija o njenom nestanku objavljena je na platformi “Pronađi me”, koja predstavlja sistem ranog upozorenja. Sistem je uspostavila nevladina organizacija Novinari za ljudska prava i predstavlja pilot projekat u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim nadležnim institucijama. (Kurir.rs/Faktor.mk)