VANJA U*IJENA IZ PIŠTOLJA: U*ice prvo otele i likvidirale frizera, a onda tinejdžerku: Odlično su poznavali teren (FOTO)

Region

VANJA U*IJENA IZ PIŠTOLJA: U*ice prvo otele i likvidirale frizera, a onda tinejdžerku: Odlično su poznavali teren (FOTO)

Lj.P. osumnjičen je da je sa još četiri osobe organizovao otmicu i ubistvo Vanje Đorčevske (14) i Panče Ž. (74). Prema izvorima agencije Telma bliskim istrazi, Lj.P iz Skoplja je 22. novembra kidnapovao Pančea, Velešanina, sa kojim je bio povezan zbog nekog navodnog iskopavanja zlata. Panče je ubijen, a njegovo vozilo je isto ono kojim su ubica i njegovi osumnjičeni saučesnici kasnije kidnapovali i prebacili 14-godišnjeg Vanju. Kidnapovanje je izvršeno na ulazu zgrade, a glavnoosumnjičeni Lj.P. je odlično poznavao teren.

Motiv za otmicu je vezan za iznudu novca i druge materijalne koristi. Kidnapovana Vanja je upucana iz pištolja u 10 sati istog dana kada je odvedena dok je išla u školu. Istog dana, 27., policija je pronašla “citroen”, vozilo Pančea iz Veleše, zapaljeno u ataru sela Brazda u Skoplju Njeno telo pronađeno je jutros u ataru Brade u Skoplju. Osumnjičeni Lj.P nije bio sam u gnusnom činu.

Istraga smatra da su mu pomogli njegov vozač i još trojica za koje je predložen pritvor. Prvobitni nalazi su da je Lj.P. je u bekstvu u inostranstvu i nedostupan za istragu. Podsetimo, telo četrnaestogodišnje devojčice, Vanja Đorčevske, pronađeno je danas, a policija je saopštila da je tinejdžerka ubijena. U njeno ubistvo umešano je pet osoba. U blizini Vanjinog tela pronađena je još jedna ubijena osoba, Panče (74), frizer. Isti ljudi, kako navodi makedonsko tužilaštvo, ubili su i Vanju i Pančea.

Kako navode iz MUP-a, motiv je lični interes, dok je prema njihovim navodima odvedena vozilom ispred svoje kuće i ubijena istog dana. Prema navodima makedonskog portala “Večer”, osumnjičeni za kidnapovanje i ubistvo Vanje Đorčevske (14) iz Skoplja je već navedeni Lj.P., kao i V.K. iz Skoplja i V.M. iz Velesa. Pozivajući se na izvore iz istrage, osumnjičeni građevinski preduzetnik Lj.P. naručilac ubistva, a da je V.M. priznao krivično delo i detalje izvršenja, kao i da je osumnjičeni Lj.P. navodno pobegao u Tursku. Prema nepotvrđenim informacijama, u otmicu je umešan i član Vanjine uže porodice koji je učestvovao u iznudi.

Kako je ranije preneto, očekuje se da će trojica od petorice osumnjičenih za ubistvo večeras biti privedeni Krivičnom sudu.

– Posle obimnih mera i aktivnosti koje su preuzeli policijski službenici SVR Skoplje, danas je u okolini Skoplja, u blizini Velesa pronađeno telo maloletne osobe V.Đ., čiji nestanak je prijavljen 27. novembra 2023. godine. Pronađeno je i telo osobe P.Ž, (74) iz Velesa, čiji nestanak je prijavljen 24. novembra. U vezi sa ova dva slučajeva osumnjičeno je pet osoba, od kojih je troje zadržano, dok se jedno nalazi van zemlje, a drugo je trenutno u policijskoj stanici – navodi se u saopštenju Državnog tužilaštva i dodaje:

Prethodno je, u vezi sa krivičnim delima, pronađeno izgorelo vozilo marke “citroen”, a nakon veštačenja obezbeđeni su materijalni dokazi o umešanosti lica, za koje će, nakon kompletne dokumentacije slučajeva, biti podneta odgovarajuća krivična prijava u koordinaciji sa javnim tužiocem. Iz sprovedenih istražnih radnji utvrđeno je da su oba ubistva izvršile iste osobe, čiji je motiv koristoljublje. Takođe, iz sprovedenih operativnih mera, utvrđeno je da je maloletna V.Đ. vozilom odvedena sa ulaza u rezidenciju, a iz datih podataka sa saslušanja je utvrđeno da je ubijena istog dana (27.11.2023. godine) oko 10.00 časova.

Vanja i Panče se nikada u životu nisu sreli, nisu se poznavali. To je za “Fokus” kazala njegova ćerka koja je u telefonskom razgovoru istakla da ni ona ni bilo ko u njenoj porodici nije poznavao Vanju niti bilo koga u njenoj porodici.

– Ni moj otac ni iko od nas nisu lično poznavali devojku. Ja sam u policijskoj stanici, još ništa ne znam, osim da je moj otac pronađen mrtav, zakopan. Prvi put od vas novinara, čujem da je motiv ubistva koristoljublje. Nisam čitala saopštenje MUP-a, ali mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovek, pa ne znam šta znači pojam koristoljublje. U stanici sam, ne mogu više ništa da kažem, jer ni ja nemam detalje – rekla je ćerka.

Podsećamo, Panče se vodi kao nestao od 22. novembra, ali je njegov nestanak policiji prijavljen 24. novembra, u petak. Njegov automobil pronađen je potpuno izgoreo pre nekoliko dana u Skoplju.

Kako “Fokus” saznaje, telo Vanje, koju su ubili isti ljudi kao i Pančea, pronađeno je u okolini Skoplja. Povodom motiva – koristoljublja, koji je naveden u saopštenju MUP-a, a koji je izazvao burne reakcije javnosti koja traži objašnjenje, o kakvom se koristoljublju može raditi kada je reč o detetu i penzioneru, prve nezvanične informacije su da je u pitanju pokušaj da se uzme novac od Vanjinih roditelja, u njenom slučaju, a u slučaju Pančea, novac od bliskih osoba.

Kako je saopštio MUP, u vezi sa dva slučaja osumnjičeno je pet osoba, od kojih su tri zadržane, jedna je van zemlje, a jedna osoba trenutno se nalazi u policijskoj stanici.

Nakon objavljivanja vesti koja je potresla celu zemlju, na društvenim mrežama je već pokrenuta peticija kojom se traži smrtna kazna za ubice koje su podigle ruku na dete. Kako se ne bi širile spekulacije o slučaju, aktuelni su apeli nadležnim službama da odmah izađu sa temeljnim detaljima o tragediji koja je izazvala revolt, uznemirenost i strah među ljudima. (Telma)