Nakon poziva na bojkot, oglasila se kompanija Zara: Kolekcija je osmišljena u julu…

Region

Nakon poziva na bojkot, oglasila se kompanija Zara: Kolekcija je osmišljena u julu…

Modna kompanija Zara povukla je reklamnu kampanju sa naslovnice svoje web stranice koja je prikazivala lutke bez udova i statue umotane u bijelo, što je izazvalo brojne reakcije na društvenim mrežama i pozive na bojkot ovog brenda.

Aktivisti i korisnici društvenih mreža koji su pozivali bojkot Zare, ustvrdili su da scene iz reklamne kampanje nalikuju fotografijama leševa u bijelim omotačima snimljene u Gazi. Na jednoj od fotografija mogla se vidjeti manekenka koja nosi lutku umotanu u bijelo, na drugoj je poprsje koje leži na podu, a na jednoj od fotografija bila je lutka bez ruku.

Iz Inditexa nisu komentirali pozive na bojkot, ali su kazali da je kolekcija “Atelier” osmišljena u julu, a fotografije su snimljene u septembru Desetine hiljada komentara ostavljeni su ispod fotografija na Zarinom Instagram profilu, mnogi s palestinskim zastavama.

“#BoycottZara bio je među najpopularnijim hashtagovima na mreži

Fotografije, koje su jutros bile prikazane na početnoj stranici Zarine internetske trgovine, više nisu bile na web stranici ili na aplikaciji oko podneva.

Zara je na predstavljanju kolekcije 7. decembra saopštila da je inspirirana muškim krojevima iz prošlih stoljeća. Izgledalo je da fotografije prikazuju umjetnički studio s ljestvama, materijalom za pakiranje, drvenim sanducima i dizalicama te pomoćnicima u kombinezonima. N1