OTAC I SIN IZ BOSNE ZARAĐUJU MILIONE U AMERICI: Pre su ih ISKORIŠĆAVALI, a sada se VALJAJU u parama zbog… (FOTO)

Region

OTAC I SIN IZ BOSNE ZARAĐUJU MILIONE U AMERICI: Pre su ih ISKORIŠĆAVALI, a sada se VALJAJU u parama zbog… (FOTO)

Rođeni su u Velikoj Kladuši, gradiću u Bosni i Hercegovini, koji je nekad bio poznat po jednom veoma uspešnom poljoprivrednom kombinatu. Zovu se Halid i Alen Kajdić. Halid je otac, a Alen – njegov potomak. Iz rodne Bosne otišli su davno u Sjedinjene Američke Države. A tamo danas žive svoj američki san zahvaljujući – šleperima.

Skrasili su se u Džeksonvilu, na Floridi i tamo osnovali prevozničku i logističku kompaniju koju su nazvali FR8 Solutions (Frejt solušns – prevozna rešenja, op.prev.), firmu koja je postala sinonim za porodični biznis. U firmi rade i Alenova majka Nafka, kao i njegova sestra Amra.

Krenuli su od nule, a mukotrpan rad, bez ikakvih veza, poznanstava i konekcija, doveo ih je do velikog uspeha.

“FR8 Solutions je prevoznička i logistička firma u porodičnom vlasništvu, utemeljena na porodičnim vrednostima i načelima. Moj otac i ja osnovali smo kompaniju pre deset godina, ali je moja porodica i pre toga bila uključena u transportnu industriju. Pre otvaranja firme otac je devet godina radio kao vozač kamiona. Pomogao sam mu u održavanju njegove papirologije počev od izračunavanja njegovih IFTA poreza do pomoći u obnovi registracije kamiona i voleo sam da to radim”, rekao je Alen.

Mladić je brzo shvatio da veliki prevoznici uvek traže načine kako da prevare i iskoriste vredne kamiondžije poput njegovog oca Halida.

“Tada sam shvatio da moram da učinim nešto da bude bolje. Mnogo dugujemo vozačima kamiona, tako da sam želeo da im omogućim da zarade novac koji zaslužuju i da se odnosim prema njima s poštovanjem koje zaslužuju, a pritom i da zadovoljim potrebe kupaca”, rekao je Alen, koji je baš zato uz pomoć oca osnovao FR8 Solutions.

“Naš glavni cilj je da postupamo prema vozačima pošteno i da ih dobro plaćamo uz pružanje izvrsne usluge”, pojasnio je mladi preduzetnik.

 

Alen je odmah nakon srednje škole odlučio da sledi viziju i ostvari svoj san.

“Kompanija FR8 Solutions je počela kao firma za prevoz, ali se zatim proširila na brokersku kuću i potom na radionicu za popravku kamiona i prikolica”, rekao je Alen. Sada uspešno sarađuju sa mnogim poznatim kompanijama poput Tojote, Nisana, Boša…

“Možemo da postanemo vaš prevoznik jednim pozivom za sve vaše vremenski kritične potrebe za pošiljkama. Ako nemamo vozilo u blizini vašeg mesta preuzimanja ili nemamo određenu vrstu vozila ili prikolice u našem voznom parku, imamo pristup mreži partnera koji će vam pomoći. Bez obzira na posao FR8 vam može pomoći bilo da ga radimo sami ili da vam pomogne jedan od naših partnera”, pojasnio je Alen koji u svom voznom parku poseduju 60 kamiona i 80 prikolica.

Halid je zadužen za vođenje njihove servisne radionice koja se nalazi u Džeksonvilu i tu se radi popravka i servis kamiona i prikolica. Svoje poslovanje nedavno su proširili i na Teksas gde su u Laredu sagradili skladište za uvoz robe iz Meksika.

“Uvozimo robu iz Meksika i tamo je pretovaramo na naše kamione koji je potom voze dalje po Americi”, pojasnio je Alen, piše “Akta”, a prenose Nezavisne novine.

Porodica Kajdić vrlo često dolazi u BiH i u Velikoj Kladuši su otvorili dispečerski centar koji posluje u okviru njihove kompanije. Tamo trenutno radi 13 radnika koji vode brigu da svaki vozač i roba sigurno stigne na određenu lokaciju. (Espreso/ Telegraf Biznis/ Aleksandar Bećić)