“U NAREDNE 3 GODINE STIŽE NAM NAJHLADNIJA ZIMA DO SAD!” Meteorolog Todorović upozorio na poseban ritam Sunca: Prošla je 21 godina

VREMENSKA PROGNOZA

“U NAREDNE 3 GODINE STIŽE NAM NAJHLADNIJA ZIMA DO SAD!” Meteorolog Todorović upozorio na poseban ritam Sunca: Prošla je 21 godina

Meteorolog Nedeljko Todorović gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je zimama u Srbiji. Naime, Todorović je upozorio da nam uskoro sledi zima kakvu dugo nismo videli i koja se pojavljuje svakih 21 godinu.

– U Beogradu je prvi sneg pao prošle zime, 12. decembra, ali je svega 2 cm bio debeo. I onda je bilo suvo, pa je bilo malo snega, pa ga nema 10 dana, pa padne jedno desetak. Tako da je prošle zime najveći snežni prekrivač u Beogradu zapravo pao u aprilu, tačnije 4. aprila. Bilo je u nekim delovima grada i preko 20 cm. To je igra prirode. Ako pogledamo statistički srednje datume prvog i posljednjeg snega u Beogradu, prvi je bio 23. novembar. A posljednji datum je 21. mart, tako da neke godine prebacimo taj datum, nekad izostane. Prošlih zima je često kasnio, pao je tek možda u januari i februaru. Ali zato dođu godine ili decenije kada padne ima ga i po pola metra – rekao je Todorović i dodao:

– Da podsetim, februara 2012. zaledeli su se i Sava i Dunav, u Beogradu je bilo 53 cm snega. Čitav februar bio je ledan, bilo je tzv. 20 ledanih dana, znači sve vreme je temperatura bila ispod 0 stepeni. To je prava zima. Ali takve zime dođu dođu jednom u 8 ili 10 godina. I između toga su ove naše zime, malo kiša, malo sneg, malo toplo, malo hladno. Možda će naredna zima bita dobra zima. Postoji neponovljivost zima onih pravih zima. Dakle, 1962. godina, 1984. godina, 2005. godina i onda posle 21 godine, a to je ritam Sunca, dolazi dobra zima. Dakle u naredne 3 zime treba da bude jedna od oštrijih zima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud. Kurir.rs/ L.V.