PRIČA O NESTANKU DEČAKA KOJA JE OBIŠLA SVET: Misterija duga 6 godina rešena slučajno:”Kod sebe je imao 100e i rekao mi SAMO OVO”

Region

PRIČA O NESTANKU DEČAKA KOJA JE OBIŠLA SVET: Misterija duga 6 godina rešena slučajno:”Kod sebe je imao 100e i rekao mi SAMO OVO”

Britanski tinejdžer koji je navodno kidnapovala njegova majka pre šest godina pobegao je preko Pirineja nakon što je ona najavila planove da ga odvede u Finsku, saopštila je francuska policija. Aleks Bati (17) rekao je vozaču u prolazu “treba mi budućnost” nakon što je pronađen u zabačenom delu jugozapadne Francuske u ranim jutarnjim satima u sredu, sa samo skejtbordom i 100 evra u gotovini.

Francuska policija je u petak otkrila da je tinejdžer, koji je nestao na odmoru u Španiji sa svojom majkom Melanijom i dedom Davidom 2017. godine, preživeo pomoću onoga što je nalazio u poljima dok je bežao preko Pirineja. Antoan Leroj, pomoćnik javnog tužioca u Tuluzu, rekao je da je Aleks šest godina vodio „nomadski način života“ sa svojima majkom i dedom, koji su bili opsednuti energijom i solarnim panelima. Veruje se da je njegov deda umro pre oko šest meseci.

Tinejdžer je rekao policiji da je živeo u „duhovnim zajednicama“ u Španiji, Maroku i Francuskoj otkako je oduzet od svoje bake, njegovog zakonskog staratelja, u oktobru 2017. Leroj je rekao da je Aleks shvatio da “ovo mora da prestane” kada je njegova majka objavila planove da ga odvede u Finsku – ali je rekao da nije jasno da li joj je mladić rekao da namerava da ode.

– Samo je rekao da ne želi da ide u Finsku. Ne znamo više o tome – rekao je tužilac.

– Imao je 100 evra kod sebe i pokušavao je da stigne do Tuluza, a da nije sreo mnogo ljudi. Zato je noću putovao, a danju spavao.

Očekuje se da će se Aleks ponovo sresti sa svojom bakom po majci, Suzan Karuanom, ovog vikenda nakon što je dva dana proveo u socijalnim službama u blizini Tuluza. Baka, koja je i dalje njegov zakonski staratelj, rekla je u petak da je bila uzbuđena kada je saznala da će se on vratiti kući.

– Neverovatno je. To je neverovatna priča. Neverovatno je posle svih ovih godina. U šoku sam, ne mogu da verujem. Razgovarala sam s njim i on je dobro – rekla je ona.

– Jedva čekam da ga vidim kada se ponovo okupimo. Glavna stvar je da je bezbedan, nakon onoga što bi bilo ogromno iskustvo za bilo koga, a ne samo za dete. Zamolio bih da se našoj porodici pruži privatnost dok poželimo dobrodošlicu Aleksu, kako bismo ovaj proces učinili što utešnijim – rekla je ona.

Bati je imao 11 godina kada se nije vratio sa odmora u Španiju sa svojom majkom i dedom, što je izazvalo međunarodnu potragu. Njega je u sredu u 3 sata ujutru šetao udaljenom oblasti u regionu Aude vozač dostavljača koji je stao i ponudio mu prevoz.

Vozač Fabijen Aćidini rekao je francuskim medijima u petak da je tinejdžer prvobitno rekao da se zove Zak i rekao da je “veoma, veoma umoran”.

– Kada se smirio, dao mi je svoje pravo ime i rekao mi da ga je majka kidnapovala pre pet godina – rekao je Akdini francuskoj televiziji BFMTV. Rekao je da mu je Aleksa rekao da je protekle dve godine proveo u duhovnoj zajednici koja je bila pomalo čudna sa njegovom majkom, koja je takođe pomalo čudna, pomalo luckasta.

– Rekao je: Imam 17 godina. Treba mi budućnost. Tamo nije video budućnost za sebe – ispričao je vozač.

Francuski tužioci rekli su da Bati nije opisao nikakvo fizičko zlostavljanje od strane svoje majke ili dede.

Leroj je na konferenciji za novinare rekao da duhovna zajednica sa kojom je živeo nije „sekta“, već da je odvojena od stvarnosti.

– Radili bi na egu, postojao je rad na meditaciji… Nije bilo veze sa stvarnim svetom. Oni su verovali u reinkarnaciju – rekao je on.

Tužilac je rekao da je Aleks delovao „veoma inteligentno“ i da je žandarmeriji dao detaljan izveštaj o svom životu u proteklih šest godina, a da nije mogao da kaže gde je tačno živeo.

– Izgleda smireno i na prvi pogled deluje kao normalna osoba. Posle svih ovih godina provedenih u životu na ovaj način, siguran sam da postoje psihološke posledice… ali on je izgledao kao normalan mladi tinejdžer.

Aleks je ispričao policiji kako su ga od druge godine, kada je otac napustio kuću, odgajale majka i baka po majci.

Sa osam godina ga je majka dva puta odvela da živi u Maroku na nekoliko meseci, saopštila je francuska policija, što je izazvalo sukob između njegove majke i bake. Tri godine kasnije odveden je u Španiju i nikada se nije vratio kući.

Policija sada istražuje gde se nalazi njegova majka. Leroj je rekla da je možda otišla u Finsku, kako je i nameravala, i da za njom nema naloga za hapšenje francuske policije. Kurir.rs/Guardian/M.M.C.