10 ZNAKOVA DA VAM ŠTITNA ŽLEZDA RAZARA TELO: Simptomi koji kažu da morate što pre da posetite lekara

Zdravlje

10 ZNAKOVA DA VAM ŠTITNA ŽLEZDA RAZARA TELO: Simptomi koji kažu da morate što pre da posetite lekara

Nepravilan rad ove žlezde postao je prilično česta pojava. U nastavku slede neki od znakova da ona ne funkcioniše ispravno.

Brz gubitak kilograma – Kad je štitna žlezda hiperaktivna, počećete vrlo brzo da gubite na težini. Bez obzira na to koliko jedete, vaš metabolizam će biti ubrzan.

Abnormalno debljanje – Hipotireoza ili usporen rad štitne žlezde pospešiće nadimanje. Usporiće metabolizam, a vi ćete se brzo ugojiti.

Bol u mišićima – Bol mišića je vrlo čest simptom bilo kakvog hormonskog poremećaja.

Gubitak kose – Nepravilan rad ove žlezde uzrokuje gubitak kose. To može biti vrlo depresivno, pogotovo za žene.

Nepravilna menstruacija – Ubrzan ili usporen rad štitne žlezde može poremetiti menstrualni ciklus. Hipotireoza će dovesti do prekomernog menstrualnog krvarenja, dok će hipertireoza prouzrokovati manje krvarenje. Može se čak desiti i da ne dobijete menstruaciju.

Proširenje vrata – Štitna žlezda se nalazi u vratu i ako ona ne funkcioniše normalno, može se desiti da vam se javi otok na tom delu tela.

Zbrka u glavi – Nepravilan rad štitne žlezde ometa vaše mentalne sposobnosti – možete početi da zaboravljate stvari i da imate osećaj zbrke kad je u pitanju vreme i mesto.

Depresija – Gubitak kose, debljanje i hormonski disbalans razlozi su koji mogu dovesti do depresije.

Valunzi – Ljudi koji imaju previše aktivnu štitnu žlezdu ne mogu da tolerišu toplotu. Sve vreme se obilno znoje nakon bilo kakve fizičke aktivnosti.

Problemi s plodnošću – Ako je rad štitne žlezde ubrzan, može se desiti da imate problema s plodnošću. stil.kurir.rs