MLADA MAJKA MISLILA DA IMA HEMOROIDE, PA UMRLA U 24. GODINI: Mia se žalila na bolove u stomaku, ali je ignorisala KLJUČNE SIMPTOME

Uncategorized

MLADA MAJKA MISLILA DA IMA HEMOROIDE, PA UMRLA U 24. GODINI: Mia se žalila na bolove u stomaku, ali je ignorisala KLJUČNE SIMPTOME

Nakon što je rodila ćerku, mlada Britanka Mia Brehme patila je od jakih bolova. Borila se sa krvarenjem uz simptome koji su joj remetili svakodnevno funkcionisanje. Žalila se na stalni umor, mučninu, dijareju i zatvor Prvi znaci upozorenja javili su se u junu ove godine. Bilo je to krvarenje iz rektuma, nakon čega je Mia bila sigurna da je reč o hemoroidima.

Simptomi su vremenom postajali sve gori, a mlada Britanka je uradila dodatne analize. Pokazalo se da su ti simptomi rani znaci smrtonosne bolesti. Sa samo 23 godine saznala je da boluje od uznapredovalog raka debelog creva. Uprkos hemioterapiji, bolest nije mogla da se zaustavi. Mia je u septembru proslavila 24. rođendan u bolnici, a umrla je mesec dana kasnije.

“Dogodilo se tako brzo. Rak se vrlo brzo širi kod mladih ljudi, toga nisam bila svesna”, rekla je Alisija za “Mirror”, starija sestra preminule i dodala da sada želi da podgine svest o opasnostima raka debelog creva i podstakne mlade ljude na preventivne preglede.

“Ni na trenutak nismo pomislili da bi Mijini simptomi mogli da budu tako ozbiljni jer je bila zdrava mlada majka”, rekla je Alisija i apelovala: “Ako imate simptome, bez obzira koliko se činili bezazlenima, proverite se. To bi moglo da vam spasi život”.

“Simptomi raka debelog creva mogu da budu veoma suptilni i lako se pomešaju sa simptomima drugih, manje opasnih bolesti. Važno je istaći da većina ljudi koji imaju ove simptome nemaju rak debelog creva, ali simptome nikako ne treba ignorisati”, ističe dr Grifits i dodaje:

“Sve simptome koji su prisutni duže od tri nedelje, treba da prijavite lekaru kako bi se ispitao uzrok. Odlaganje pregleda može da dovede do toga da se kancer dijagnostikuje tek u uznapredovaloj fazi”.

Doktorka je istakla da su uporne i neobjašnjive promene u stolici, poput češćeg pražnjenja creva, konstipacije ili dijareje koji traju duže od šest meseci, uobičajen znak ove bolesti. Što se ranije dijagnostikuje, to su šanse za lečenje veće. Zato je važnije prepoznati simptome na vreme. (Kurir.rs/Mondo/Mirror/Preneo: M. N.)