SIN (26) LIKVIDIRAO SVOG OCA ZATO ŠTO MU JE GODINAMA TUKAO MAJKU…

Region

SIN (26) LIKVIDIRAO SVOG OCA ZATO ŠTO MU JE GODINAMA TUKAO MAJKU…

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je zbog likvidacije oca na dvije godine i osam mjeseci zatvora nepravomoćno osuđen Hrvoje K (26). Mladiću je u kaznu zatvora uračunat jednomjesečni boravak u istražnom zatvoru, određena mu je mjera obaveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, a mora platiti i 21.951 euro troškova sudskih vještačenja.

Tužilaštvo je mladića najprije teretilo za ubistvo, ali je tokom postupka, a na temelju provedenih dokaza, sudsko vijeće promijenilo činjenični opis djela prekvalificiravši ga u usmrćenje, budući da je nepravomoćno osuđeni zbog očevog postupanja bio duže vrijeme “doveden u stanje dugotrajne patnje”.

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Renata Pražetina Kaleb je Kovačecu kao otežavajuće našlo lišavanje života vlastitog oca Zvonka K. (56) i nanošenje štete svojoj porodici, dok je olakšavajućim cijenjena njegova smanjena ubrojivost u vrijeme počinjenja kaznenog djela, kao i ranija neosuđivanost.

Prema optužnici, Hrvoje K. je oca usmrtio s dva uboda kuhinjskim nožem u večernjim satima 29. decembra 2021., u porodičnoj kući u Humu na Sutli. Njegov otac je godinama vrijeđao i tukao majku osuđenog, čemu su, uz njega, svjedočile i njegove sestre, a jedini koji mu se zbog učestalih prijetnji verbalno suprotstavljao bio je upravo Hrvoje K. titox.net