DA LI IMATE OVAKVE PROMENE NA PUPKU? Znači da vas je “ZAKAČILA ” NEKA OD OVIH BOLESTI

Zdravlje

DA LI IMATE OVAKVE PROMENE NA PUPKU? Znači da vas je “ZAKAČILA ” NEKA OD OVIH BOLESTI

Većina ljudi ne obraća preterano pažnju na pupak. Međutim, lekari upozoravaju da se mogu javiti promene na pupku koje mogu biti opasne po zdravlje. Iako nakon rođenja pupak nema funkciju, suptilne promene njegovog izgleda mogu biti pokazatelj da nešto nije u redu s vašim zdravljem.

Promene na pupku na koje morate da obratite pažnju

Kako navodi britanski lekar Den Baumgart, jedna od njih je pupčana kila, koja se javlja kada se deo creva ispupči kroz pupak, što izaziva stvaranje otoka.

One su obično bezopasne i uglavnom se javljaju kod odojčadi, ali su ipak druga najčešća vrsta kile kod odraslih. Prekomerna težina ili višestruka trudnoća mogu povećati rizik da odrasli dobiju pupčanu kilu. U većini slučajeva nije potrebno lečenje, iako će kila možda trebati da bude hirurški uklonjena zbog bola i blokade creva, piše Klix.ba.

Baumgart je takođe ukazao na retku komplikaciju koja se zove čvor sestre Meri Džozef. Dobio je ime po časnoj sestri koja je otkrila da mnogi pacijenti s kasnim stadijumom raka imaju otok ili čvor u blizini pupka. Ovo može biti znak da se rak proširio.

Još jedna komplikacija do koje može doći se zove caput medusae, odnosno Meduzina glava. Reč je o mreži natečenih vena oko pupka. Iz daljine izgleda kao crna ili plava modrica.

Meduzina glava nije bolest, iako je obično znak ciroze. Otežava protok krvi kroz vene jetre, uzrokujući da se ona nakuplja u portalnoj veni i otiče u obližnje vene u blizini pupka. Ovo povećava krvne sudove pa oni izgledom počinju da podsećaju na Meduzinu glavu.

Pupak takođe može biti meta infekcija pa vodite računa o tome da ga redovno perete. (Espreso/Danas/klix.ba /Prenela P.V.)