Velika promjena na granicama za bh. državljane: Pečatiranje pasoša odlazi u historiju

Velika promjena na granicama za bh. državljane: Pečatiranje pasoša odlazi u historiju

Novi sistem za aplikaciju putovanja u šengensko područje (ETIAS) i sistem registracije putnika u EU (EES) značajno će promijeniti proces ulaska u Šengen, eliminirajući potrebu za pečatiranjem pasoša na granici.

Od oktobra ove godine, primjena EES-a počinje na granici između Francuske i Velike Britanije. To znači da se pasoši više neće pečatirati na ovoj granici. Nakon toga, ovaj sistem će se proširiti i na ostale granice šengenskog područja. Građani BiH će uskoro ulaziti u EU bez pečatiranja pasoša, što će olakšati i ubrzati proces prelaska granice.

Umjesto pečatiranja, građani će prilikom ulaska u Šengen, na kopnenoj granici između BiH i Hrvatske ili na aerodromu, prolaziti kroz skeniranje biometrijskih podataka, uključujući otiske prstiju.

Sistem ETIAS, planiran za paralelnu primjenu s EES-om, nekoliko je puta odgađan. Najnoviji podaci sugeriraju da će primjena ETIAS-a početi za godinu dana. U prvih šest mjeseci primjene, putnici će biti upoznavani s ETIAS-om. Nakon toga, morat će popunjavati online formular prije ulaska u Šengen, osim u slučaju prvog ulaska unutar tog perioda.

Online formular će zahtijevati osnovne podatke, poput imena, prezimena, datuma i mjesta rođenja, te nekoliko sigurnosnih pitanja. Većina putnika će dobiti pozitivno rješenje unutar nekoliko minuta. U izuzetnim slučajevima, provjera može trajati nekoliko dana, a rijetko i do mjesec dana. Ako se utvrdi da postoji opasnost za šengensko područje, ulazak će biti odbijen.

ETIAS potvrda će važiti tri godine ili do isteka važenja pasoša i koštat će sedam eura. Kao i do sada, putnici će imati pravo na turistički boravak do 90 dana unutar šest mjeseci, ali bez dozvole za rad. Ovi sistemi će ubrzati prelazak granice jer granični policajci neće morati procjenjivati na licu mjesta da li osoba može ući u EU. Policajac će imati sve podatke unaprijed u ETIAS-u, a EES će uporediti biometrijske podatke.

Bez važećeg ETIAS-a, putnici neće moći ući u avion, autobus ili drugo prevozno sredstvo koje putuje u EU. Provjera ETIAS-a će se obavljati na mjestu ukrcavanja, bilo da je to vozač autobusa ili službenik na aerodromu. izvor: Cazin.net

Share this content:

You May Have Missed