OVE ZMIJE U GRADU IMA DO BESVESTI! Stručnjak iz Zoo vrta otkrio šta je razlog, pomenuo i PACOVE

OVE ZMIJE U GRADU IMA DO BESVESTI! Stručnjak iz Zoo vrta otkrio šta je razlog, pomenuo i PACOVE

Biolog beogradskog Zoološkog vrta, Kristijan Ovari, govorio je u Jutarnjem programu TV Prve o sve ćešćoj pojavi zmija u gradu. Nedavno se pojavila vest o najezdi zmija zbog toplog vremena, a biolog je objasnio šta treba uraditi ako “sretnemo” zmiju i kako rešiti problem ako ona napadne ili uđe u kuću ili stan.

“Gmizavci i vodozemci su kod nas ugroženi, nema ih…Ovo malo što viđamo zmije po gradu, jednostavno je, viđamo ih na mestima gde smo se mi proširili. Grad se širi i mi uzimamo njihovo stanište. Primamljivi smo im zbog puno miševa i pacova u gradu, ali im znače i asfalt i beton, oni se zagreju i zrače toplotom, i zmijama to znači da se noću dogreju. I, eto nama sutradan problema”, rekao je on.

Ljudi se plaše zmija, ne samo ugriza već i same pojave, ali Ovari kaže da se zmija mnogo više plaši čoveka.

“Kada nas vide one hoće da pobegnu, nas se zmija mnogo više plaši. Zmije loše vide, palacanjem jezikom njuše oko sebe… Jutros sam video tužan prizor kod mene u naselju, neko je umlatio smuka, a to je priča neznanja. Smuk nije opasan, ima ga u gradu do besvesti. Van grada na terenu najčešće zatičemo poskoka i šarku”, objasnio je biolog Zoo vrta.

Poskok je najotrovnija zmija u Evropi, ali biolog podvlači – “nije teško biti najjača otrovnica Evrope, kada cela Evropa ima samo devet takvih vrsta”.

“Ako vas ujede poskok, vi imate četiri sata, ma i više od toga, da odete do lekara. Peške. Eno momka je ugrizla zvečarka u Kupinovu, preživeo je iako nije dobio protivotrov. Nije to toliko opasno”, rekao je on.

Ako zmija ipak napadne i ugrize, šta raditi? Internet je prepun saveta o “uradi sam” prvoj pomoći, ali Ovari kaže da to nije dobra ideja.

“Ne treba glumiti Indijanu Džonsa, ništa ne podvezujte, ne seckajte i ne sisajte, to će lekar da odradi. I zub kada vas boli, ne odete kod automehaničara samo zato što on ima šrafciger, pa mu tražite da vam izvadi zub. Isto tako, ako vas ujede zmija, idite kod svog lekara, on će najbolje znati šta dalje da uradi.”

Ako nam zmija uđe u kuću ili stan?

“Životinju pokupite i izbacite napolje”, rekao je on, ali se voditeljka pobunila – “pa, kako”?

“Metla čuda čini! Malo je pometete, ili polako iznesete metlom”, rekao je biolog, koji je podvukao važnost odsustva panike koje može da dovede do toga da se životinja povredi ili čak ubije.

“Radeći u Zoo vrtu nama su životinje prioritet, to su vrste koje izumiru, ugrožene su. A dolaze da nam pomognu jer naše loše upravljanje otpadom dovodi do pojave silnih bubašvaba, miševa i pacova”, zaključio je on. IZVOR: INSTAGRAM/SERBIALIVE_BEOGRAD

Share this content:

You May Have Missed