Seada Porodica Tražila 13 Godina, A On Je Sve Vrijeme Bio U Mrtvačnici U Zagrebu, Niko Im Nije Javio

Seada Porodica Tražila 13 Godina, A On Je Sve Vrijeme Bio U Mrtvačnici U Zagrebu, Niko Im Nije Javio

Dana 17. marta 2011. godine u Hrvatskoj je rano ujutro nestao Sead Kukuruzović poznat kao Sejo. Bio je trener, DJ, plesač, glumac. Njegova porodica ga je sve ove godine tražila. Sejo je pronađen 25. jula 2011. godine u Savi, četiri mjeseca nakon nestanka, i od tada je bio niti kilometar dalje od svoje porodice, u hladnjači Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu, ali oni to nisu znali.

– Brata sam davno oplakala, bila sam svjesna da ga nećemo pronaći živog, ali bijes i tuga koji me obuzimaju zbog takve nebrige nagnala me da ovo podijelim s javnošću. Jer ko zna, možda još nečiji brat, sin, roditelj čeka u tamnoj, hladnoj komori da napokon dobije mir, kao i njegova porodica – započinje priču Sejina sestra Alma Smojver.

Svih ovih godina informacije su slabo stizale, a onda je prije tri mjeseca inspektor nazvao porodicu i zatražio dozvolu da uzme uzorak DNK i da ga usporedi sa nepoznatim osobama na patologiji.

– Kako su rekli, to je bilo zato što je EU pokrenula projekt formiranja kartoteke nestalih osoba na području država članica. Niti tri mjeseca kasnije javili su da je Sejo identificiran. Napokon je došao svojoj porodici i pokopan je – govori njegova sestra, piše Jutarnji.hr

Sejo je bio bolestan, priča. Imao je Wilsonovu bolest koja mu je napadala jetru i mozak, zbog čega je bio u kliničkoj depresiji. Potraga je bila opsežna, u Savi našli četiri leša

– U to vrijeme je bio strašno loše, a ostao je bez plesa, što je bila njegova ljubav. Čim je nestao, znali smo da mu se nije dogodilo neko krivično djelo i naravno da je sumnja išla u smjeru da je učinio nešto nažao sam sebi. Tako je i bilo – priča Alma.

Obdukcijski nalaz koji su dobili kod preuzimanja posmrtnih ostataka govori da je uzrok smrti nepoznat jer ga je na osnovu stanja tijela bilo nemoguće utvrditi.

– I dalje smo sigurni da je počinio suicid i to nije upitno. Upitno je samo to da ga je njegova porodica tražila, a on je kao komad nebitnog namještaja stajao tamo pod oznakom NN, kao da ga niko nikad nije tražio – govori Alma.

Prisjeća se prvih sedmica i mjeseci nakon nestanka. Potraga za Sejom bila je prva opsežna pretraga koja se između ostalog vodila i preko Facebooka, koji je u tom trenutku bio još relativno nova društvena mreža. Grupa i danas ima više od 2.000 pratilaca.

– Tražio ga je cijeli Zagreb. Roditelji klinaca koje je trenirao, svo njegovo brojno društvo, porodica. Svi su bili na nogama. Ja sam koordinirala FB i telefonski odrađivala jer sam u tom trenutku imala bebu od tri mjeseca – govori Alma.

Sve je na nju ostavilo velikog traga, ostala je bez mlijeka, nije mogla dojiti dijete, tu jesen je često posjećivala psihijatra.

– Bili smo slomljeni. Majka je uvijek govorila “umrijet ću s očima na vratima” jer tračak nade uvijek postoji – govori Alma.

Danas više nije sigurna koliko se policija posvetila potrazi. Dojma su da se jedino zapravo uključila ekipa Sejinog brata blizanca koji je bio policajac i radio u Lučkom. Omiljen, zafrkant sa bosanskim humorom

– Oni su pretraživali šta su mogli, pa i Savu. Njega nisu našli, ali su prilikom pretrage pronašli četiri leša. Četiri… – govori Alma.

No ono što smatra osnovnom greškom jest činjenica da niko, nikada, do prije tri mjeseca nije zatražio DNK za usporedbu.

– Iskreno, ja sam mislila da su to napravili po nekoj proceduri, ali nisu. Sjetili su se toga 13 godina kasnije, odnosno neki EU projekt je to odradio za njih – zgrožena je Alma.

Prije nekoliko godina su sa Sudske medicine tražili da Grad Zagreb pokopa njenog brata.

– Da ga zakopa negdje, no Grad Zagreb je to odbio. Vjerovatno jer nisu htjeli troškove, ali mogu im samo zahvaliti jer ga nikad ne bismo pronašli – govori nam.

Porodica je uz obdukcijski nalaz dobila i fotografije njegovog tijela. Sada je sve što želi pravda. Da se ustanovi ko nije slijedio proceduru i zašto je njen brat za sve bio neka nebitna osoba za koju se činilo da je niko ne traži.

Osvrnula se na pitanje kakav je Sejo bio prije bolesti…

– Bio je sve. Omiljen, zafrkant, s bosanskim humorom. Preteča stand-up komičara, plesač, voljen od svih. No, nažalost bolest je bila jača. Naočigled sam vidjela da propada, ali nažalost nije bilo pomoći. Pokušali smo, išao je kod psihijatra… – prisjeća se. dijasporainfo.net

Share this content:

You May Have Missed