Cijene na ovom dijelu Jadrana lete u nebo: Kugla sladoleda 7 KM, a šok su cijene ćevapa i burgera

Region

Cijene na ovom dijelu Jadrana lete u nebo: Kugla sladoleda 7 KM, a šok su cijene ćevapa i burgera

Kako se bliži ljeto tako se u istarskim turističkim središtima sve više dižu cijene hrane i pića, i to u odnosu na lanjske poprilično visoke cijene. Već je uobičajena cijena od dva eura (4 KM) po kuglici sladoleda, i niko se niti ne sjeća kada je bila niža. Mnogi ugostitelji čak kažu da će i tu cijenu dizati.

Cijene pak velikog macchiata u Rovinju i Poreču dostigle su plafon – 3,5 eura (7 KM), dok je espresso oko 1,80 eura (3.60 KM).

U Puli je pak najviša cijena jedne velike kave s mlijekom oko 2,30 eura (4.60 KM) u centru grada. Čista zarada, rekli bi sami ugostitelji. Ista je priča i s Aperol Spritzom, pićem koje se praktički najviše konzumira ljeti na obali. Realno, cijena decilitra pjenušca ili prosecca, decilistra mineralne i nešto aperola nije neka stavka, no ovo narančasto piće drži svoju cijenu jer je traženo. Košta od šest do čak 11 eura (od 12 do 22 KM).

Cijene porcije pomfrita kreću se oko 5 eura (10 KM), a cijene ćevapa nikad nisu bile veće – idu i do 18,90 eura (37 KM)! Već smo se naviknuli i na visoke cijene pizza. One se u ova tri turistička grada kreću od najniže 9 eura (18 KM) za margheritu pa nadalje. Burgeri su pak posebna priča. Ovo jelo je poprilično traženo pa mu se cijena u Rovinju kreće i do vrtoglavih 18 eura (36 KM).

A najveća razlika između Poreča, Rovinja i Pule je upravo u cijeni kafe.

U Puli se u centru grada još uvijek cijene velikog macchiata nisu popele na 3,5 eura (7 KM) što je u Poreču i Rovinju u centru postalo normalno. Čak se više niko na tu cijenu ni ne žali. S druge strane, u Puli ćete naći najskuplji sladoled – košta od 2 do 3,5 eura po kuglici (od 4 do 7 KM).

“Ne znam što da vam kažem zašto su te cijene kave visoke. One su takve možda u centru grada, na periferiji su manje. Činjenica je da je cijena nabave išla gore i da su ugostitelji sukladno tome povećavali cijene”, kaže za Jutarnji Viliam Radessich iz Ceha ugostitelja Poreča.

Ističe da će dobar dio ugostitelja u glavnoj sezoni još dizati cijene, iako ni sam nije siguran je li to pametno raditi ili ne: “Sada za Duhove bilo je puno gostiju u Poreču, pa smo očekivali i nešto veći promet. No, on nije bio sukladan gužvama u gradu. Čini nam se da dosta turista šeće i obilazi šoping centre. Ljudi su postali osjetljivi na cijene. Kod nas će cijene ostati kao lani.”

“Griješimo što svi imaju visoke cijene i to gosti zapamte”, dodaje jedan vlasnik kafića u Poreču.

U Rovinju je cijena ćevapa bila više-manje 12 eura (24 KM). Ove godine su od 11,50 do 14,90 (od 23 do 29 KM) eura. Cijene prženih lignji lani su bile od 14 do 18 eura (od 28 do 36 KM), ove godine su od 15 do 18 eura (od 30 do 36 KM).

Najviše cijene burgera lani su u Rovinju bile 16 eura (32 KM), ove godine su dva eura (4 KM) više. Tu se može i naći sladoled čija kuglica košta čak 3,5 eura (7 KM). Izvor: Jutarnji