Možete li prepoznati koja je ovo rasa psa: Razvio opuštenu kožu koja ga je štitila u borbama (VIDEO)

Možete li prepoznati koja je ovo rasa psa: Razvio opuštenu kožu koja ga je štitila u borbama (VIDEO)

Drevni Kinezi prvobitno su uzgajali šar peja koji je čuvao kraljevsku palaču i kraljevsku porodicu.

Na društvenoj mreži Facebook pojavio se snimak u kojem se vidi kako mirno leži gomila nečega što podsjeća na zgužvanu i naboranu kožu. Poznavaoci rasa pasa odmah su prepoznali da je to drevna kineska rasa, šar pej, sa kožom na gomili.

Najrjeđa rasa

Bore na koži štite šar peja poput oklopa. Drevni Kinezi prvobitno su uzgajali šar peja koji je čuvao kraljevsku palaču i kraljevsku porodicu. Ali, da bi sam sebe sačuvao, šar pej je razvio opuštenu kožu koja ga je štitila u borbama pasa.

Ako bi drugi pas zubima uhvatio kožu šar peja, on bi mogao da pobjegne, a da njegovi unutrašnji organi ne budu oštećeni. Nekada je šar pej bio najrjeđa rasa na svijetu, kada je Kina postala komunistička nacija, vlada ove zemlje nametnula je veliki porez na sve pse zbog čega je šar pej gotovo izumro.

Ginisova knjiga svjetskih rekorda je proglasila šar peja najrjeđom rasom na svijetu u kasnim 60-im i kasnim 70-im godinama prošlog vijeka.

Česte alergije

Ime šar pej znači “pješčana koža”, a u slobodnom prevodu znači gruba, pješčana dlaka. Ovo je jedna od tipičnih osobina šar peja.

Jezik šar peja je plavo-crne boje, a jedini drugi pas koji ima jezik ove boje je čau čau. Među njima ne postoji poznata genetska veza, a jezik tamne boje je učinio da ovi psi čuvari izgledaju opasnije. U prošlosti se smatralo da plavo-crni jezik šar peja odbija zle duhove kada pas laje.

Ovaj zanimljivi pas ponekad ima probleme sa bubrezima, na “udaru” mu je i koža, a često pati i od alergija na žitarice, gluten, šećer. Izvor: Avaz

Share this content:

You May Have Missed