Evo zašto treba izbjegavati čuvanje plastičnih flaša u automobilu

Evo zašto treba izbjegavati čuvanje plastičnih flaša u automobilu

Ne ostavljajte vodu i druga pića u plastičnim flašama u automobilu koji je parkiran na suncu jer toplina može promijeniti sastav napitaka u njima. Zaključan automobil koji je parkiran na suncu tokom toplijih dana može biti izvor neočekivane opasnosti.

Naime, ako je temperatura zraka 30 stepeni celzijusa, u automobilu će narasti na 45 stepeni nakon samo pola sata mirovanja. U ljetnim mjesecima temperature ipak dosežu između 50 i 70 stepeni.

Pri takvim ekstremnim temperaturama nije poželjno ni sjesti u automobil, pa ni konzumirati piće iz plastične flaše koja je bila u njemu.

Studije su pokazale da plastične flaše pri zagrijavanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A, koja u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonsku neravnotežu, a povezuje se i sa mnogim drugim bolestima, poput pretilosti i dijabetesa.

Na visokim temperaturama plastična ambalaža uzrokuje i ispuštanje metala antimona, koji također može biti štetan za ljudski organizam. Pridržavajte se opisa na deklaracijama pa napitke u plastičnim flašama čuvajte na hladnom i suhom mjestu te tako spriječite neočekivane neugodnosti i probleme za svoj organizam. Izvor: Azra

Share this content:

You May Have Missed