Simpatičan rekord: Livnjak napravio najveću porciju ćevapa na svijetu

Simpatičan rekord: Livnjak napravio najveću porciju ćevapa na svijetu

Vilim, koji se nakon deset godina provedenih u Njemačkoj vratio u svoj rodni grad, nije imao iskustva u kulinarstvu. Ipak, odlučio je pokrenuti ćevabdžinicu Kula, gdje je uz pomoć iskusnih kuhara i majstora grila usavršio recept za kvalitetan i ukusan livanjski ćevap.

U okviru Livanjskog ljeta ove godine, novi rekord u pripremi najveće porcije ćevapa na svijetu oborio je mladi Livnjak Vilim Rubić, povratnik iz Njemačke. Vilim, koji se nakon deset godina provedenih u Njemačkoj vratio u svoj rodni grad, nije imao iskustva u kulinarstvu. Ipak, odlučio je pokrenuti ćevabdžinicu Kula, gdje je uz pomoć iskusnih kuhara i majstora grila usavršio recept za kvalitetan i ukusan livanjski ćevap, prenosi Večernji BiH.

Vilim je sa svojim timom odlučio oboriti dosadašnji rekord u pripremi najveće porcije ćevapa, čime su ostvarili veliku lokalnu promociju. Na događaju su pripremili porcija od čak 2680 ćevapa, što je premašilo prethodni rekord. Za ovu ogromnu porciju, Vilim i njegov tim potrošili su 67 kilograma mesa, a lepinja, u kojoj su posluženi ćevapi, bila je gotovo četiri metra kvadratna, donirana od livanjske pekarnice Li-Pek.

Cijeli proces pripreme pratio je veliki broj građana, koji su snimali svaki korak. Saima Hodžić, koja svakodnevno radi na roštilju, svečano je podignula posljednji ćevap i tako završila pripremu najveće porcije ćevapa na svijetu. Ovaj spektakl popraćen je gromoglasnim pljeskom prisutnih, a zadovoljstvo i ponos nisu se mogli sakriti na licima članova tima.

Iako nije prijavio ovaj poduhvat Guinnessovom povjerenstvu zbog visokih troškova, Vilim i njegova supruga Natalija ne kriju zadovoljstvo postignutim uspjehom. Vilim, koji se prije dvije godine vratio iz Frankfurta, ne žali zbog svoje odluke i ponosno ističe da su on i njegova porodica zadovoljni životom u Livnu. Izvor: Oslobođenje

Share this content:

You May Have Missed