Najbolji recept za lenju pitu sa jabukama: Ovako sočnu još niste probali

Najbolji recept za lenju pitu sa jabukama: Ovako sočnu još niste probali

Vikend je idealno početi nekim slatkim zalogajem. Ima li šta bolje od kolača koje su nam pravile bake? Svako ko je jeo domaću lenju pitu sa jabukama i opijajući miris koji ima kada se tek izvadi iz rerne.

Evo kako da napravite i sami ovu poslasticu koju obožavaju podjednako sve generacije.

Sastojci:

Testo za lenju pitu

-250 grama masti
-3 jajeta
-150 grama šećera
-50 ml mleka
-750 grama brašna
-1 prašak za pecivo
-1 vanilin šećer

Fil:

-2.5 – 3 kg rendanih nakiselih jabuka
-300 g šećera
-2 kašičice cimeta
-2 kašike griza (ne mora)

Priprema:

Najbolje je da prvo napravite fil. Prvo jabuke stavite u šerpu sa šećerom i cimetom. Izdinstajte fil desetak minuta da se malo zgusne i ispari sok, a dobije lepa komaktnija smesa. Lenja pita sa sirovim jabukama nije istog ukusa. Nema potrebe da skroz ukuvate, kao za džem. Posle 10-ak minuta, dodajte 2 kašike griza da pokupi ostatak vode i ostavite da se prohladi dok napravite testo.

Testo zamesite tako što ćete prvo mikserom umutiti mast, vanilin šećer i šećer, zatim i jaja, pa dodati mleko i na kraju dodavati brašno, prašak za pecivo i mutiti dodacima za mikser za testo (one spiralne žice). Na samom kraju možete malo uobičiti prstima, a onda podeliti testo na dva dela. Prvu polovinu rastanjite oklagijom na papir za pečenje, pa tek onda prebacite u pleh. Testo je prhko i uspećete da ga rastanjite na površini, ali nećete moći da ga prebacite odatle.

Prvu polovinu testa stavite u pleh, najlakše sa sve pek papirom na kom ste ga razvlačili. Preko sipajte fil od jabuka. Drugu polovina testa takođe možete razvlačiti na pek papiru ili providnoj foliji, pa sa sve njom prebacite u pleh (samo okrenite da kora bude do jabuka). Onda sljuštite foliju ili pek papir sa gornjeg testa.

Ne brinite ako se pomerilo, puklo, nije ravno, prstima ga blago pritisnite svuda, a ono će tokom pečenja narasti. Lenja pita se prvo peče 20 minuta na 200 stepeni, pa još oko 30-35 minuta na 180 stepeni. Sačekajte da se malo ohladi, pa pospite bogatom prah šečerom i secite na kocke. (Kurir.rs/demetra/M.J)

Share this content:

You May Have Missed