Ni najboljem prijatelju teglu ne bih prodao za manje od 20 KM: Ajvar sve rjeđe miriše

Ni najboljem prijatelju teglu ne bih prodao za manje od 20 KM: Ajvar sve rjeđe miriše

Svaka tegla ajvara, pinđura, kiselih krastavaca i paprika, pažljivo spremljena i spremljena, bila je simbol topline doma i brige za porodicu u nadolazećim mjesecima Pripremanje zimnice nekada je bio nezaobilazan dio svake domaćinske kuće, ritual koji je ispunjavao ostave mirisom domaće tradicije.

Svaka tegla ajvara, pinđura, kiselih krastavaca i paprika, pažljivo spremljena i spremljena, bila je simbol topline doma i brige za porodicu u nadolazećim mjesecima.

Danas, s porastom cijena povrća, ovaj divni običaj postaje luksuz koji si rijetko možemo priuštiti. Zbog toga nije iznenađujuće što su domaći proizvodi, koje smo nekada svakodnevno konzumirali, danas sve rjeđi na našim stolovima. Umjesto njih, naša jela sve češće krase kupovni proizvodi, koji iako možda pristupačniji, ne mogu zamijeniti toplinu i autentičnost koju donose domaći pripravci.

Domaća zimnica nije samo hrana; ona je djelić naše kulture i tradicije, stvarana s ljubavlju i pažnjom, i kao takva, ostaje neusporediva i nezamjenjiva.

Cijena paprike, osnovnog sastojka za ajvar i pinđur, u Banjoj Luci je od 4 do 5 maraka za kilogram. Patlidžan košta 2 i 2,5 KM, paradajz volovsko srce 5 maraka. Na pijaci je kilogram kornišona čak 6 maraka! Mali, zeleni paradajz koji se koristi u kiselim salatama je 3 KM.

Uprkos skupoći, oni koji i danas prave domaću zimnicu poručuju kako je ona nezamjenjiva i po ukusu i kvalitetu.

Marko N. prije dvije sedmice sa porodicom je napravio ajvar. To je tradicija koje se ne odriču, ali da je lako, nije. Uz uloženo vrijeme i trud, ove godine su skupo platili paprike. Zato svaka teglica “zlata vrijedi”.

-Kupili smo 50 kilograma paprika za 180 maraka. Dobili smo 14 kilograma ajvara. Kada čovjek izračuna, tegla domaćeg ajvara dođe 13 maraka. Bez truda, vremena, potrošenih drva, ulja… Zato kažem da ni najboljem prijatelju teglu ne bih prodao za manje od 20 maraka – ozbiljno poručuje on.

Banjalučanka Suzana R. prošle sedmice napravila je ajvar i pinđur. Svake godine ih sprema i kaže da je ovaj put potrošila najviše novca. Uvijek kupuje istu količinu i razliku primjeti.

–I ove godine sam kupila 27 kilograma paprika, 8 kilograma patlidžana, 4 kilograma paradajza. Dobila sam 14 tegli i avjara i punđura – kaže ona.

dvije litre ulja za ajvar, za pinđur pola litre, pa 400 ml sirćeta za pinđur i još malo za ajvar. Plus, bijeli luk, so, šećer…
Isplati li se?

Čudi li što mnoge domaćice, koje su nekada trošile sate i dane na pripremu zimnice, sada razmišljaju koliko se to isplati? Jer, tu su i troškovi drva ili struje, teglica, te svih ostalih sastojaka koji i te kako povećavaju ukupnu cijenu domaćeg proizvoda.

Neki priznaju da, uprkos ljubavi prema domaćem ukusu, odustaju od pravljenja zimnice i kupuju kada se požele ajvara ili kiselih paprika.

–Cijene su jednostavno previsoke. Znam da kupovni nikada neće moći da bude kao domaći, ni po kvalitetu, ni ukusu, ali se ajvar više ne isplati praviti. Na žalost. Ima dobrih proizvođača koji nude kvalitetan proizvod, pa kada se zaželim, kupim. Prošla su vremena kada se pravilo svašta, u velikim količinama – kaže sugrađanka koju smo zatekli na pijaci dok je kupovala paprika, ali za punjenje i paradajz za salatu.

A ajvara na policama marketa ima u različitim gramažama, ali i cijena. Oni, na kojima piše da su domaći, a među sastojcima nemaju dodataka i hemije, koštaju od 7,5 KM za 300 grama, 11 i 16 maraka za 550 grama ili 13 KM za teglu od 660 grama.

Oni koji bi za zimu da spreme sos paradajz ili nešto od kiselih salata, takođe treba da budu spremni na paprene cijene. Na banjalučkoj pijaci, mrkva je 2,5 marke, male paprika 2 i 2,5 marke, žute paprike 2,5 KM, šamponji 8, koliko je i kilogram karfiola. Cvekla je 2 marke, kao i tikvice. Vezica kopra je 2 KM. Kilogram bijelog luka je od 8 do 10 maraka.

Ali, i kiselih salata ima puno na policama marketa. Tegla koronišona od 660 grama je od 4,5 do 7,7 maraka. Velika tegla krastavaca od 1,6 kilograma je 8,5 maraka. Ista gramaža miješane salate je 9, a kiselih paprika 10 maraka.

Tegla od 2,5 kilograma fileta crvenih paprila kreće se od 11,5 do 18 KM. Mala teglica feferona je oko 3, veća 5 KM. Za 280 g BIO cvekle treba da platite 3 marke. Svježe feferone u trgovinama koštaju 7 i 15 maraka.

Za domaće delikatese potrebno je i sirće, koje košta od 1,6 KM. Na akciji je moguće naći ulje po 2,4 KM, ali uglavnom je od 2,6, pa na više. Kilogram obične soli je 1,3 maraka. Izvor: Hayat

Share this content:

You May Have Missed