U Zlatama sumnjaju da je do katastrofe u njihovom naselju došlo zbog ilegalne sječe šume i zemljotresa

U Zlatama sumnjaju da je do katastrofe u njihovom naselju došlo zbog ilegalne sječe šume i zemljotresa

Posjetili smo jutros naselje Zlate kod Jablanice gdje se brdo obrušilo na mjesto od 10-ak kuća. Mještani upozoravaju da se upravo u tom dijelu dešavala ilegalna sječa šuma, a da je do obrušavanja došlo nakon što su osjetili zemljotres.

Kako su mještani kazali reporterima Klix.ba, prvo su osjetili zemljotres oko dva sata ujutru, zatim su vidjeli da se nešto obrušilo, ne shvatajući zbog mraka da je riječ o brdu iznad njih. Ujutru kada su ustali, šokirali su se.

Koliko je poznato mještanima, na ovoj lokaciji poginula je trudnica. Poznavali su je i upravo njena smrt im najteže pada.

“Radi se o supruzi mog rođaka, bila je u drugom stanju i to je nešto što je nenadoknadivo, a ostalo se sve da popraviti… Ljudi su istraumirani i mnogi od njih ne žele više ovdje živjeti. Potrebna je svaka pomoć, a naročito psihološka. Dosta djece je istraumirano, žena, starijih. Vidjećemo šta će biti”, kazao je Dženan Šašić, mještanin i aktivista iz Zlata.

 

On je potvrdio ono što su nam i ostali mještani rekli, a to je da bi uzrok velike razmjere katastrofe koja ih je zadesila, to što se u blizini ilegalno sječe šuma.

“Bez obzira na to što su teška vremena i što je ovo tragedija, moramo biti svjesni u tome i istrajati da naš kanton konačno dobije zakon o sječi šuma kako bi svaka ilegalna sječa šume bila sankcionisana. Na svim ovim mjestima gdje se obrušavalo,ja znam da se šuma odavno sječe. I onaj ko je dao dozvolu za kamenolom u Donjoj Jablanici treba da bude na stubu srama i da odgovara za onaj masakr koji se desio”, poručio je.

Drugi mještanin se požalio i da ih niko nije obavijestio o opasnosti te da su dugo čekali na pomoć. Kako kaže, čekali su cijelu noć da službe hospitalizuju povrijeđenog mladića, kojeg je voda iznijela iz kuće, ali su ga ostali prisutni uspjeli spasiti.

“Ima četiri pet kuća sravnjenih, brdo visi više nas. Mi smo se s vodom borili koliko smo mogli, ali bezuspješno. Tu sada nema uslova nikakvih. Petero nas je u kući, sad nemamo ništa”, kazao je.

Ističe i da je njegova porodica sada kod rodbine u Jablanici, ali da ljudima treba ponuditi dugoročno rješenje.

Inače, u HNK ne postoji zakon o šumama što dovodi do ilegalne sječe šume u velikoj mjeri. Također, svake godine su šume u Hercegovini pogođene požarima, a novih sadnica nema, što lako dovede do erozije zemljišta. klix.ba

Share this content:

You May Have Missed