Sada je otkrivena prava istina: Čovek iz pećine u Indiji NEMA 188 GODINA…

Sada je otkrivena prava istina: Čovek iz pećine u Indiji NEMA 188 GODINA…

Društvenim mrežama deli se videosnimak za koji se navodi da prikazuje muškarca koji je pronađen u pećini u Indiji i koji ima 188 godina. Na platformi X je 4. oktobra 2024. godine podeljen snimak u trajanju od 26 sekundi na kojem dva muškarca pomažu hodati trećem, vidno starijem mršavom muškarcu, dok oko njih stoje drugi ljudi. Snimak je podijeljen uz sledeći opis:

Muškarac star 188 godina pronađen je u nekoj pećini u Indiji. Nešto kraći snimak ovog događaja objavljen je na Fejsbuku 6. oktobra 2024. godine, uz sljedeći opis:

Ovaj Indijac je upravo pronađen u pećini.

Navodno ima 188 godina

Neverovatno !!!!!

Snimak je na Fejsbuku pregledan 32.000 puta.

Nekoliko portala objavilo je članke o ovom snimku, koji je bio viralan na internetu, i tvrdnjama o njemu koje su se delile. U naslovima nekih od ovih članaka tvrdilo se da je u pećini pronađen čovek star 188 godina.

Neki portali su članke opremili naslovima u kojima se propituje da li muškarac pronađen u pećini ima 188 godina i da li je možda najstariji čovek na svetu. Portali Lajk i Designia svoje su članke opremili naslovima u kojima se kratko navodi “čovek star 188 godina”.

Šta su činjenice?

Snimak starijeg muškarca kojem dvojica drugih pomažu da hoda bio je viralan i izvan našeg govornog područja, o čemu su pisali i portali kod nas. Tvrdnje da snimak prikazuje muškarca koji ima 188 godina i kojeg su pronašli u pećini u Indiji analizirao je indijski fact-checking portal Fact Crescendo.

U analizi objavljenoj 5. oktobra 2024. godine naveli su da je na snimku Siyaram Baba, predstavljen kao “pobožni sledbenik hinduističkog boga Hanumana”, poznat po svom asketskom načinu života. Na Instagram nalogu Siyaram Baba, 26. septembra 2024. godine objavljen je snimak na kojem korača uz pomoć dva muškaraca.

Kako je u opisu snimka navedeno, reč je o njegovom dolasku na lokalitet pod imenom “Narmada Ghat”, mjestu koje je veoma bitno sledbenicima/ama hinduizma. Iako nije snimljen pod istim uglom kao analizirani snimci, po odeći prisutnih, vidljivim stepenicama i kamenju, jasno je da je na snimku isti događaj.

Na ovom Instagram nalogu objavljeno je više snimaka u kojima se vidi Siyaram Baba na različitim lokacijama, te se može videti i da mu obično drugi ljudi pomažu da hoda. Fact Crescendo je kontaktirao Šubama Birlu, osobu koja je zadužena za naloge na društvenim mrežama Siyarama Babe.

Birla je opovrgao viralne tvrdnje o Siyaramu Babi kao lažne.>

“Sijaram Baba nije pronađen ni u jednoj pećini. On živi u našem selu više od šest decenija”, rekao je Birla.

Birla je rekao i da Sijaram Baba nema 188 godina, nego 94. Fact Crescendo precizira da je njegova stvarna dob često predmet polemika te da nisu mogli nezavisno proveriti tačnost izjave koju su dobili.telegraf.rs

Share this content:

You May Have Missed