Ukrali djeci ekskurziju: Umjesto njih u Tursku išli članovi porodica bliskih upravi

Ukrali djeci ekskurziju: Umjesto njih u Tursku išli članovi porodica bliskih upravi

U Osnovnoj školi “Vitovlje” u Travniku, eskalirala je bahatost onih koji su političkim putem postavljeni da vode ovu ustanovu. Kako doznajemo na terenu, bratimljenjem škola posredstvom Yunus Emre Instituta, Osnovne škole “ Vitovlje” i škole u Turskoj djeci koja pohađaju turski jezik trebao je biti omogućen put u Tursku.

Roditelji su obaviješteni o planiranom odlasku djece, pasoši djece su pripremljeni, međutim predsjednik Upravnog odbora Melić Sifet, koji je ranije poznat po svojim brojnim istupima pred zakonom koji su rezultirali i mnogim presudama se odvažio da zajedno sa direktoricom škole Amrom Halep, ukrade djeci ekskurziju”, kaže izvor Press-a.

“Pored nastavnika, na spisku onih koji su sa djecom trebali dijeliti put u Tursku našli su se članovi porodice predsjednika Upravnog odbora, članovi porodice direktorice škole i druge ličnosti koje su vidjele dobru priliku da dijelom na tuđi račun posjete Tursku”, kaže naš izvor dostavljajući nam spiskove putnika.

Nezadovoljstvo roditelja zbog odlaska pomenutih osoba nije naišlo na podršku unutar uprave škole. Roditelji, kako dalje navodi, strahujući da im djecu na ekskurziju prate osobe koje nisu ni u kakvoj vezi sa nastavnim procesom u školi, skupili su potpise, nastojali dobiti termin za sastanak uprave škole sa roditeljima gdje će im neko objasniti zašto se manipuliše na ovakav način djecom i pozicijama, obratili su se i načelniku i premijeru sa dopisom, ali ništa povodom ovog problema nije urađeno i isti oni kojima ni djeca nisu nešto sveto i dalje sjede u svojim foteljama i upravljaju procesima koji štete jednoj odgojno- obrazovnoj ustanovi.

“Roditelji su odustali od toga da djeca uopšte idu na ovakav način i sa kako smo naveli nepoznatim osobama te je od plana da Tursku posjete sva djeca koja pohađaju turski jezik put spao na četvero djece u pratnji sa pomenutim osobama”, kaže izvor Pressa.

Roditelji su tražili smjenu Upravnog odbora i direktorice, a pomenuti Sifet Melić, koji je ujedno i predsjednik UO i vijećnik u Općinskom vijeću Travnik, kako tvrdi naš izvor, koristi svaki dan da prijeti roditeljima i zastrašuje ih na razne načine kako bi smirili situaciju.

Na uvid nam stavlja i prepiske Uprave škole i roditelja, kao i nastavnice turskog jezika koja je bila zaslužna za bratimljenje škola kao i mogući odlazak djece, te dodaje da je od nastavnice “po povratku traženo da potpisuje lažne uplatnice kako bi Melić opravdao novac koji je od načenika dobio u ove svrhe, a koji djeca ni vidjela nisu”.

“Mi želimo da naša djeca imaju najbolje uslove za školovanje i ne želimo da nekakvi podobni pojedinci uzimaju sebi za pravo da upravljaju obrazovanjem naše djece. Škole pripadaju djeci”, poručuje ogorčeni roditelji. Izvor:
CH

Share this content:

You May Have Missed