Evo zašto treba jesti kašičicu meda pre spavanja: 3 razloga stručnjaka koji vas mogu preporoditi

Evo zašto treba jesti kašičicu meda pre spavanja: 3 razloga stručnjaka koji vas mogu preporoditi

Pojedini stručnjaci posebnu pažnju posvećuju proučavanju pravilnog rasporeda ishrane, zbog čega danas pronalazimo različite preporuke za zdravlje. U novije vreme veća pažnja se posvećuje onim namirnicama koje bismo mogli da jedemo neposredno pre spavanja, a jedna od njih je upravo – med.

Antimikrobna i protivupalna svojstva meda od velikog su značaja za naš organizam, a poznato je da povoljno deluje i na kožu i kosu.

Ovo su tri razloga zašto je kašičica meda pre spavanja zaista dobra ideja.

1. Poboljšava kvalitet sna

Med pomaže u regulaciji proizvodnje melatonina, hormona koji je ključan za spavanje. Kada konzumirate med, telo oslobađa insulin, što podstiče otpuštanje triptofana u mozgu. Triptofan se zatim pretvara u serotonin, koji se dalje pretvara u melatonin. Ovaj proces može da pomogne u održavanju pravilnog ciklusa spavanja i poboljšanju kvaliteta sna.

2. Pomaže u stabilizaciji šećera u krvi

Iako med sadrži prirodne šećere, njegovo konzumiranje pre spavanja može da pomogne u stabilizaciji nivoa šećera u krvi tokom noći. Med osigurava stalni izvor goriva za mozak tokom noći, što može da spreči nagle promene u nivou šećera u krvi koje bi mogle da ometaju san. Ovo je posebno korisno za osobe koje pate od nesanice ili čestog buđenja tokom noći.

3. Pozitivno utiče na kožu i kosu

Med je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima koji su ključni za održavanje zdravlja kože i kose. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da uzrokuju oštećenje ćelija, starenje kože i oštećenje kose. Konzumiranjem meda pre spavanja, telo dobija ove hranjive materije, koje pomažu u obnovi i regeneraciji ćelija, a takođe ima prirodna antibakterijska svojstva koja mogu da pomognu u smanjenju upala i sprečavanju akni. Takođe, hidratantna svojstva meda pomažu u održavanju vlage u koži i kosi, što ih čini zdravijim i sjajnijim. Stil/Sensa.hr

Share this content:

You May Have Missed