PROZVALI JE “MADONOM BALKANA”, PUT JE BIO TRNOVIT Dragana Mirković joj pomogla kad niko nije, ovako je postala KRALJICA ŠOUBIZNISA

PROZVALI JE “MADONOM BALKANA”, PUT JE BIO TRNOVIT Dragana Mirković joj pomogla kad niko nije, ovako je postala KRALJICA ŠOUBIZNISA

Jelena Karleuša godinama je na estradnom nebu, a njena karijera već godinama ide uzlaznom putanjom, a vrlo je jasno da pevačica ne namerava da stane. Njemački magazin Fokus nazvao ju je “Madonom Balkana”, dok ju je magazin V uporedio sa Lejdi Gagom. Karleuša je i najpraćenija Srpkinja na društvenim mrežama, uključujući dva miliona pratilaca na Instagramu.

Jelena Karleuša rođena je 17. avgusta 1.978 godine u Beogradu, te danas slavi svoj 46. rođendan. Odrasla je u novobeogradskom naselju Fontana. Njena majka Divna Karleuša (25. januar 1958 – 3. mart 2019) bila je voditeljka Radio Beograda, dok je njen otac Dragan (1. januar 1947) kapetan MUP-a Srbije u penziji. Karleuša je završila Zemunsku gimnaziju, pohađala muzičku školu i bila član hora.

Sa šesnaest godina Karleuša je izrazila želju da postane pevačica uz podršku svoje majke, koja, ipak, tada nije bila u mogućnosti da finansijski realizuje. Jelenin debi album zbog inflacije i, uopšte, teške ekonomske situacije u zemlji. Na kraju, uz pomoć pevačice Dragane Mirković, Karleuša je uspela da izda svoju prvu ploču Ogledalce pod Diskosom 1995. godine, i doživela komercijalni uspeh, ona tada prodaje ploču u više od 100.000 primeraka u Jugoslaviji. Kasnije objavljuje još pet turbo-folk ploča, ali kako joj karijera napreduje, nastoji da ostane percipirana kao izvođač isključivo pop muzike.

U februaru 2004. godine Karleuša učestvuje na muzičkom festivalu Beovizija da bi se kvalifikovala za učešće Srbije i Crne Gore na Pesmi Evrovizije sa „Moli me“, ali bez uspeha. Zatim potpisuje ugovor o snimanju sa Citi Records-om i objavljuje Magiju u februaru sledeće godine. U februaru 2008. godine, Karleuša izdaje svoj najprodavaniji album do sada, pod nazivom JK Revolution, uprkos tome što se suočila sa prozivkama javnosti zbog ozloglašene studijske sesije glavnog singla “Tihi ubica” (Tihi ubica), koji je procurio u javnost i izazvao rasprave o njenim vokalnim sposobnostima.

U martu 2009. ulazi kao gost u Velikog brata. Krajem godine, Karleuša je pokreće i liniju odeće pod nazivom JK Vear. U maju 2010. godine održava All About Diva Show, koncert za 15.000 ljudi u Beogradskoj areni, na kojem pokazuje Karleušino estetičko umeće svojim seksualnim i ekscentričnim izgledom, vizuelnim efektima i koreografijama. Iste godine u dnevnom listu Kurir piše kolumnu o politici i muzičkoj sceni, što je izazvalo mnogo kontroverzi u javnosti.

Njen deseti album Diva je prokomentarisan kao “pod uticajem elektropopa”, objavljen 11. juna 2012, doživeo je veliki komercijalni uspeh, ali je takođe označio značajan odmak od njenih prethodnih pop-folk ploča. Njen drugi beogradski koncert, Viva la Diva Show, tada je održan na Ušću, u Beogradu, juna 2013. godine pred 40.000 obožavalaca.

Godine 2015. prekinula je pauzu potpisivanjem za Grand produkciju i postala sudija, a kasnije i mentor, u rijalitiju talenata Zvezde Granda. U međuvremenu, Karleuša je takođe razvila profil na društvenim mrežama kroz svoj modni stil, a u aprilu 2016. bila je prva Srpkinja, a ukupno druga posle Novaka Đokovića, koja je dostigla milion pratilaca na Instagramu. Takođe te godine gostovala je u Vodafon parku u Istanbulu nakon što je tim njenog supruga, Bešiktaš J.K. osvojio državno prvenstvo.

Sledećeg juna izvela je svoja dva nova dueta, „Bankina” sa Acom Lukasom i „Ostavljam te” sa Azisom, na live finalu Zvezde Granda, što su bila njena prva izdanja od 2013. Krajem januara 2019. Karleuša je izvela „Lajk“ sa srpskim reperom Gazdom Pajom na ceremoniji dodele muzičkih nagrada 2019. Nastup je uključivao uvod kroz koji se Karleuša osvrnula na medijske reakcije na njen lični život od poslednjih mesec dana, pošto je odlučila da napravi pauzu od medija.

Tokom svoje karijere izazvala je značajne kontroverze, kritike i kritike medija zbog svojih nastupa, koji se često smatraju oštrim i preseksualizovanim, kao i zbog svojih otvorenih stavova, posebno u vezi sa drugim javnim ličnostima i društveno-ekonomskom situacijom u Srbiji. Međutim, stvorila je i neosporan uticaj na javni život i masovnu kulturu u Srbiji i regionu. U javnom istraživanju iz 2013. godine, ona je navedena kao najveći uticaj na srpsku omladinu posle Novaka Đokovića. Naslov njene pesme iz 2012. „Sodoma i Gomora“ pojavio se kao pitanje na standardizovanom testu za upis na Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu, te godine. Karleuša je 2019. godine bila i predmet magistarskog rada pod nazivom „Diplomatija slavnih ličnosti u bivšoj Jugoslaviji: slučaj Jelena Karleuša“ na Fakultetu političkih nauka Sveučilišta u Zagrebu.

Smatrana ikonom stila, Karleuša je tokom godina kroz modu stekla značajno inostrano priznanje. Godine 2015. stekla je međunarodnu slavu nakon što je optužila Kim Kardašijan, a potom i Bijonse da kopiraju njen modni stil, pa je tako bila predstavljena u emisiji Vendi Vilijams, među drugim medijima iz celog sveta, raspravljajući o njenom stilu i društvenim mrežama.

Naredne godine, Kardašijan je u svojoj kolumni Woman Crush Wednesday pohvalila Karleušin stil, tvrdeći da je za Jelenu čula tek posle medijskih navoda. U 2016. godini, Karleuša je takođe imala onlajn spor sa italijanskim modnim dizajnerom Stefanom Gabanom, koji ju je optužio da nosi lažne Dolce & Gabbana komade u odeljku za komentare ispod njene objave na Instagramu. Nakon što je putem poruka stigla do Gabana, Karleuša ga je uverila da je odeća na sumnjivoj fotografiji kupljena u zvaničnoj prodavnici D&G. Gabana joj se potom izvinio i izbrisao zloglasni komentar.

Početkom 2016. imala je još jedan međunarodni istup kada je dokumentarni film o Ejmi Vajnhaus, nagrađen Oskarom 2015., lažno koristio nelicencirane scene sa Jeleninog koncerta 2013. kao jednu od poslednjeg beogradskog nastupa Vajnhausa. Karleuša je prvobitno planirala da tuži direktora filma zbog kršenja autorskih prava, ali je na kraju odustala zbog poštovanja pokojne pevačice.

Jedna je od prvih srpskih poznatih ličnosti koja je javno podržala LGBT prava, pa se smatra gej ikonom. Karleuša se takođe zalaže za prava životinja i sarađivala je sa PETA-om 2018.

Poznata je po podršci raznim drugim ciljevima tokom svoje karijere. Posle poplava u jugoistočnoj Evropi 2014. godine, Karleuša je tri dana zaredom snabdevala srpska skloništa osnovnim potrepštinama. Iste godine njen suprug i ona bili su jedni od retkih regionalnih poznatih ličnosti koji su zapravo finansijski doprineli istraživanju ALS-a nakon učešća u izazovu sa kantom leda. 2015. godine nastupila je na dobrotvornom koncertu Donne Ares za žrtve raka u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu. Karleuša je u decembru 2018. donirala 100.000 dinara VK Partizan za grejanje bazena tokom zime.

Prva njena velika ljubav bio je žestoki momak sa beogradskog alsfalta, Zoran Davidović Ćanda sa kojim je bila u vezi sve dok nije ubijen. U septembru 2004. Karleuša se udaje za Bojana Karića, nećaka kontroverznog srpskog biznismena Bogoljuba Karića. Međutim, brak je kratko trajao, i razveli su se posle samo tri meseca.

Ponovo se udaje 28. juna 2008. za srpskog fudbalera Duška Tošića. Par ima dve ćerke, Atinu (2008) i Niku (2009). Obe su rođene carskim rezom istog datuma, 7. septembra. Bračni par nedavno je odlučio da se sporazumno razvede.

2023. godine Jelena je ponovo pomerila granice i izdala nakon 11 godina dva albuma koja su tek nekoliko meseci kasnije doživela vrtoglavi uspeh. Pesma Lucifer je postlaa apsolutni hit u Aziji, te su video klipovi na internetu uz njenu pesmu postali viralni širom sveta.

Svetski magovi mode nedavno su joj odali priznanje pozvavši je kao specijalnog gosta na Nedelju mode u Parizu, gde je prošetala pistom u ulozi modela, rame uz rame sa najpoznatijim supermodelima sveta i holivudskim zvezdama dok su je iz prvih redova gledale najveće zvezde šou biznisa današnjice. Nedavno je nastupala u Crnoj Gori kada je jedna od retkih ove letnje sezone punila klubove do poslednjeg mesta. Kurir.rs/BiografijaOnline

Share this content:

You May Have Missed