TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Najbolji kiseli kupus imaćete ako bure prekrijete ovim

TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Najbolji kiseli kupus imaćete ako bure prekrijete ovim

Spremanje zimnice uveliko traje, a pored tradicionalnog spremanja ajvara, mnoge domaćice se odlučuju i za pripremu kiselog kupusa. Ako ste početnik u ovoj oblasti, donosimo vam detaljan vodič kako da pripremite kiseli kupus koji će ostati svjež i ukusan tokom cijele zime:

Najjednostavniji recept za kiseljenje kupusa

Za pripremu kiselog kupusa, na 30 kg kupusa koristi se 1 kg soli. Prvi korak je uklanjanje prvih listova s glavica kupusa. Na korijenu svake glavice, nožem se napravi mali krstić kako bi kupus lakše upio sol. Zatim se glavice redaju u bure ili stakleni spremnik. Budući da su glavice kupusa okrugle i teško ih je ravno složiti, nekoliko glavica treba prerezati na četvrtine ili polovine i smjestiti ih između cijelih glavica, čime će se osigurati da sve glavice čvrsto stoje i ne ostaju praznine.

Nakon što ste glave kupusa posložili, prelijte ih vodom tako da nivo tekućine bude dva prsta iznad glavica. Odozgo stavite drveni ili plastični pritiskač kako bi se kupus održao potopljen. Ako se koristi kamen ili tegle napunjene vodom, obavezno se pobrinite da ne pretrpate bure i da voda bude u ravnoteži s kupusom.

Trikovi za najbolji kiseli kupus:

Pritisak i zrak: Ako je bure puno samo do polovice ili manje, postoji rizik da kupus brže propadne zbog kontakta s zrakom. Da biste to izbjegli, napunite veću najlon kesu vodom i stavite je preko kupusa kako biste isključili zrak.

Sol i krpa: Da ne biste morali da pretačete rasol, preko pritiskača ili kese s vodom raširite gušću pamučnu krpu, a na nju stavite još soli. Ova metoda omogućava da so polako otapa i pada do dna bureta, čime se osigurava ravnomjerno kiseljenje.

Temperatura i nadzor:

Prvi period: Dok se kupus ne ukiseli, što traje oko mjesec dana, trebate ga držati na sobnoj temperaturi. Preporučuje se da temperatura nije previše niska, kako bi proces fermentacije mogao nesmetano teći.

Nakon fermentacije: Kada kupus postigne željenu kiselost, premjestite ga na hladnije mjesto kao što je podrum ili garaža, gdje temperatura ne bi trebala prelaziti 5 stepeni Celzijusa.

Kontrola vode: Tokom prvih dana kiseljenja, redovno provjeravajte nivo vode u buretu. Ako primijetite da kupus nije potpuno potopljen, dolijte vodu po potrebi. Ako koristite kamen ili teglu za pritisak, ispiranje treba obavljati barem svaki drugi dan kako bi se spriječila pojava plijesni. novi.ba

Share this content:

You May Have Missed