Gradonačelnik koji ima platu od 5.000 KM kaže da ne zna “govoriti ćirilicu”

Gradonačelnik koji ima platu od 5.000 KM kaže da ne zna “govoriti ćirilicu”

U toku je izborna kampanja za lokalne izbore u Zenici, na kojima će se birati novi sastav Gradskog vijeća, ali i gradonačelnik.

Aktuelni gradonačelnik Fuad Kasumović ponovo se kandiduje, a kao i u prethodnim kampanjama, njegove izjave privlače pažnju javnosti – ali ovaj put iole pismen i pametan građanin Zenice da se postidi. Tokom sinoćnjeg skupa u Arnautima, Kasumović je izrekao niz izjava koje su mnogi okarakterisali kao neznalačke, a potencijalno i manipulativne.

Najviše pažnje privukla je njegova tvrdnja da ne zna “govoriti na ćirilici.” Da stvar bude još bizarnija, nakon te izjave uslijedio je aplauz prisutnih, uključujući i njegove kandidate za Gradsko vijeće. Ova rečenica izazvala je čuđenje kod mnogih, jer se ćirilica ne može “govoriti”, već je to jedno od pisama, baš kao što je i latinica. Činjenica da niko od prisutnih na skupu nije reagovao na ovakvu izjavu govori o nivou obrazovanja, ali i o tome kako su politički diskurs i populizam prisutni u ovoj kampanji.

Osnovno obrazovanje u Bosni i Hercegovini, ali i šire, jasno definiše da su ćirilica i latinica pisma, a ne jezici. Jezik je sredstvo komunikacije, dok pismo služi za zapisivanje tog jezika. U Bosni i Hercegovini, oba pisma – ćirilica i latinica – koriste se za zapisivanje službenih jezika, bosanskog, srpskog i hrvatskog.

Međutim, izgleda da gradonačelnik Kasumović, koji se često hvali svojim obrazovanjem i postignućima, nije svjestan ove jednostavne činjenice. Njegova izjava da “ne zna govoriti na ćirilici” odražava ozbiljan nivo neznanja piše Zenit.

Ono što je još zabrinjavajuće je činjenica da se ova izjava nije desila u neformalnom razgovoru, već na predizbornom skupu, pred njegovim kandidatima za Gradsko vijeće i okupljenim građanima.Nepoznavanje elementarnih činjenica

Još jedan paradoks u Kasumovićevoj izjavi je tvrdnja da je “redovne škole završavao”, što je trebalo da potvrdi njegovu kompetentnost. No, upravo ta izjava otvara vrata dodatnoj analizi. Ako je zaista završavao redovne škole, postavlja se pitanje kako je moguće da nije svjestan ovako osnovnih činjenica o pismu i jeziku.

Kasumović, koji se predstavlja kao lider koji vodi Zenicu ka napretku, trebao bi biti primjer obrazovane i informisane osobe.

Da bi se dodatno naglasila problematičnost Kasumovićeve izjave, važno je napomenuti i da je on fakultet koji traje četiri godine studirao sedam godina. Ovaj podatak postavlja ozbiljna pitanja o njegovim akademskim postignućima i nivou obrazovanja. Naravno, studiranje duže od predviđenog roka samo po sebi nije nužno loše, ali u kontekstu njegovih izjava o pismu i jeziku, pa i njegovom izražavanju na sjednicama Gradskog vijeća u proteklih 8 godina…
Politički populizam i manipulacija

Ćirilica je, nažalost, postala političko oružje u rukama onih koji žele podijeliti društvo. U BiH, gdje su tenzije među narodima često visoke, govor o pismima kao o jezicima nije nevin. Takve izjave mogu imati za cilj stvaranje osjećaja superiornosti jednog dijela stanovništva nad drugim, te podizanje nacionalnih tenzija. Kasumović, koji je poznat po svojim oštrim kritikama prema političkim oponentima, mogao je ovu izjavu iskoristiti kako bi se dodatno distancirao od onih koji koriste ćirilicu kao pismo, pokušavajući na taj način zadobiti simpatije birača koji gravitiraju ka nacionalističkoj retorici.

Fuad Kasumović, kao aktuelni gradonačelnik Zenice, u svojim predizbornim nastupima sve više koristi retoriku koja se bazira na populističkim i nacionalističkim izjavama. Njegova izjava o “govoru na ćirilici” možda je prošla nezapaženo među njegovim pristalicama, ali šira javnost ovu izjavu ne može ignorisati.

Ako aktuelni gradonačelnik nije svjestan osnovnih razlika između pisma i jezika, postavlja se pitanje kako se može nositi sa složenijim izazovima koji čekaju Zeniciu.

Kasumović je u jednom govoru izjavio: “Životom vam garantujem, uvijek ima boljih, ali sam izabrao NAJBOLJE ljude iz Zenice.” Ako su ovo najbolji, onda je upitno kakav nivo rasuđivanja i znanja donose u Gradsko vijeće, te kakve će odluke donositi za budućnost Zenice. O prošlom sazivu Gradskog vijeća ne treba trošiti vrijeme i podsjećati mnoge da je upravo Aida Halać “bila njegova vijećnica i to među najboljim”, ali se trenutno nalazi u zatvoru optužena za kriminal vezan za drogu.

Predstojeći izbori će pokazati da li će građani Zenice prepoznati ozbiljnost ovog problema ili će, poput aplauza u Arnautima, nastaviti slijepo podržavati retoriku koja se bazira na neznanju i manipulaciji. Izvor: CH

Share this content:

You May Have Missed