Izbjegavajte ih: Ovih šest sobnih biljaka u kupatilu stvara plijesan

Izbjegavajte ih: Ovih šest sobnih biljaka u kupatilu stvara plijesan

Dodavanje biljaka u vašu kupaonicu može djelovati kao jednostavan način za osvježavanje prostora, poboljšanje kvalitete zraka i smanjenje stresa. Međutim, stručnjaci upozoravaju da određene vrste biljaka mogu donijeti više štete nego koristi, posebno u vlažnim okruženjima poput kupaonice.

Stručnjak za dom, Henry Maia iz Mineral Tiles, ističe da neke sobne biljke mogu potaknuti rast plijesni, izazvati alergije na spore, privući insekte i širiti bakterije. “Iako mnoge od ovih biljaka izgledaju lijepo i mirišu ugodno, nemojte se zavaravati da su prikladne za dekoraciju vaše kupaonice”, upozorava Maia.

Biljke koje treba izbjegavati:

Engleski bršljan (Hedera helix)

Ova biljka može tolerirati slabo osvjetljenje i promjene u temperaturi i vlazi, ali brzo privlači plijesan i plijesni ako nije adekvatno ventilirana. Također je poznata kao alergen za mnoge.

Bostonska paprat (Nephrolepis exaltata)

Iako voli vlagu, bostonska paprat je poznata po privlačenju plijesni i grinja, što nije idealno, pogotovo u kupaonicama s lošom ventilacijom.

Mirisna ljiljana (Spathiphyllum)

Iako je lijepa, mirisna ljiljana zahtijeva dobru drenažu kako bi se izbjegla truljenja korijena, što može pridonijeti rastu plijesni. Također može privući sitne insekte poput ušiju i mealybugsa.

Paukova biljka (Chlorophytum comosum)

Ova biljka je nisko održavana, ali zahtijeva dobru cirkulaciju zraka i može privući paukove grinje. Bolje je posaditi je negdje drugdje u kući.

Pothos (Epipremnum aureum)

Pothos ne voli prekomjernu vlagu i lako postaje leglo insekata. “Višak vlage u kupaonici može pogoršati rast plijesni,” dodaje Maia.

Dok razmišljate o dodavanju biljaka u svoju kupaonicu, važno je odabrati vrste koje neće izazvati neželjene probleme. Umjesto toga, razmotrite druge prostorije u kući koje će biti pogodnije za bilje koje volite. Izvor: Radiosarajevo

Share this content:

You May Have Missed