OVO VOĆE JE NAJVEĆI IZVOR VITAMINA C: 30 do 50 puta više vitamina C od narandže, PRAVA VITAMINSKA BOMBA

Camu Camu je egzotično voće koje je čudesni saveznik u borbi za zdravlje imunološkog sustava. Mala bobica iz Južne Amerike možda izgleda neupadljivo, ali je prava vitaminska bomba vrijedna vaše pažnje.

Camu camu se s razlogom smjestio na popis supernamirnica, a ljudi svakim danom sve više prepoznaju njegove dobrobiti.

Riječ je o tropskoj biljci koja raste u poplavljenim područjima amazonske prašume, a posebna je po tome što sadrži više vitamina C od bilo koje druge čovjeku poznate biljke. Naime, sadrži impresivnih 30 do 50 puta više vitamina C od naranče. Uz to ova biljka sadrži znatno više vitamina B, beta-karotena i željeza od bilo kojeg drugog agruma. No tu nije kraj njegovim supermoćima – camu camu sadrži i velik udio antioksidansa koji štite od starenja kože.

Zanimljivo je kako je camu camu sve do 1957. godine bio potpuno nepoznat, kada je peruansko Ministarstvo zdravstva objavilo prvu analizu ove biljke.

Camu camu za imunitet i kožu

Visok sadržaj željeza ovo voće čini korisnim dodatkom prehrani za vegetarijance i vegane. Međutim, njegova konzumacija bi prije svega trebala poboljšati raspoloženje, potaknuti koncentraciju, a vjeruje se i da djeluje kao afrodizijak. Također jača naš imunološki i kardiovaskularni sustav te djeluje kao prirodni antidepresiv.

Plodovi se suše i melju u prah. Dok se u matičnoj zemlji camu camu bobice uglavnom piju kao sok, odličan su dodatak smoothiejima, žitaricama ili sokovima.

Camu camu kao saveznik u očuvanju ljepote

Prema japanskim studijama, camu camu štiti od slobodnih radikala zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa i tako djeluje na pomlađivanje stanica. Odnosno, ovo super voće djeluje kao prirodno sredstvo protiv starenja.

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, potiče prirodno stvaranje kolagena u tijelu i smanjuje vidljivost sitnih bora. Uz to smanjuje pigmentirane mrlje, a rezultat je blistava i ujednačena koža, navodi Vogue. (novi.ba/Index.hr)

Share this content:

You May Have Missed