KRCATO JE VITAMINOM C, sprječava stvaranje KRVNIH UGRUŠAKA, JAČA IMUNITET: Voće koje bi već danas trebali početi jesti!

Zdravlje

Poznato je da gusta krv izaziva stvaranje krvnih ugrušaka, koji mogu biti veoma opasni, pa čka izazvati i fatalna stanja.

Ako ne pijete lekove za razređivanje krvi, stručnjaci savetuju konzumaciju namirica koji će pomoći kod ovog problema. Kako kažu, najjači efekat ima bobičsto voće koje sadrži obilje vitamina i minerala, a snažno jača imunitet.

“Samo jedna šaka bobica pomoći će u zaštiti organizma od stvaranja krvnih ugrušaka. Ukoliko ih redovno jedete, viskoznost krvi će se smanjiti, a rad krvnih sudova će se normalizovati”, kažu sa klinike Mejo. A evo o kojim se to voćkama radi…

Ribizla – I crvena i crna ribizla korisne su za tijelo, a posebno za funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Međutim, njihov sastav dovodi do različitih efekata. Crna bobica je riznica vitamina C, koji se bori protiv zgušnjavanja krvi. Crvene bobice takođe sadrže oksikumarin koji utiče na pravilno funkcionisanje srčanog mišića, obezbjeđuje normalan protok krvi.

Borovnica – Ova bobica je korisna ne samo za vid, već i za sistem cirkulacije. Ukoliko ih često jedete, u velikoj mjeri ćete smanjiti rizik od pojave krvnih ugrušaka. Zanimljivo je da se ovo ljekovito svojstvo borovnica zadržava čak i kod smrznutih plodova. Osim toga, ovo voće je neophodno onima koji pate od anemije i leukemije, a prisustvo antioksidanata u njegovom sastavu osigurava normalno funkcionisanje drugih organa.

Šipak – Šipak je takođe bogat vitaminom C i ne samo da jača krvne sudove i njihove zidove, već i čisti krv od stvaranja plaka. Sadržaj flavonoida u voću pomoći će poboljšanje rada velikih krvnih sudova.

Brusnica – Kada je vitamin C u pitanju, prvo na šta pomislimo jesu citrusi. Činjenica je pak da brusnice sadrže mnogo više ovog vitamina – čak 70 odsto više. Pored toga, ove bobice imaju veliku količinu vitamina E, mangana, gvožđa, fosfora, a koji su vrlo korisni za cijelo tijelo. Što je najvažnije, jeste da se bore protiv štetnog holesterola, zgušnjavanja krvi i stvaranja krvnih ugrušaka. (narodnjaci.net/novi.ba/mondo.rs)