CIJEĐENI SOK NIKAKO NE TREBA PITI U OVO VRIJEME, NAPRAVIĆE VAM PROBLEM! Svi prave 2 greške a da toga nisu svjesni!

Zdravlje

Nutricionisti takođe uvijek daju prednost cijeđenim sokovima (bez dodatog šećera) u odnosu na sam plod, jer je za pripremu jedne čaše soka potrebno više voćki, a to znači i veća količina nutrijenata.

Ako s vremena na vrijeme unesete više od jedne čaše cijeđenog voća, nećete nanijeti štetu zdravlju, kažu nutricionisti. Ali ako ih redovno pijete u neograničenim količinama, to već predstavlja problem. Na primjer, ako pretjerujete sa kozumacijom soka od šargarepe i pomorandže, rizikujte da vam se promijeni boja kože, odnosno da postane “narandžasta”. To ukazuje na prekomjerno nagomilavanje karotena u tijelu, koje se zaustavlja kada se smanji unos voća sa visokim sadržajem karotenoida.

Osim toga, svježi sokovi imaju laksativni efekat, što je dobro za osobe koje imaju probleme sa konstipacijom (zatvorom), ali loše za one koji pate od čestih dijareja.

Da li je bolje biti sok od jedne ili kombinacije više voćki?

Jedan od principa zdrave ishrane je raznolikost, što je pravilo koje važi i za kombinacije voća u pravljenju sokova. Na primjer, mješavina jabuke i šargarepe je odlična, a generalno što je više voća – to je veća količina vitamina i minerala koje unosite u organizam,piše Novi.

Kada je najbolje vrijeme za piće svježe iscjeđenog soka?

Ako želite da izvučete maksimum, najbolje je da konzumirate svježe cijeđeni sok u roku od 15-20 minuta od pripreme. Pod uticajem svjetlosti, kiseonika i sopstvenih enzima, nutrijenti iz voća gube na hranljivosti,prenosi Mondo.

Što se tiče doba dana, najbolja opcija je jutro i prva polovina dana. Zahvaljujući prisustvu vitamina C, polifenolnih jedinjenja i organskih kiselina, svež sok će pomoći podizanju raspoloženja, smatraju stručnjaci.(haber.ba/narodnjaci.net)