DA LI PERETE JAJA PRIJE KUHANJA? Stručnjaci kažu: 2 greške pravimo sa ovom namirnicom i obje su opasne!

Zdravlje

Svi znamo da visoke temperature uništavaju bakterije i viruse, zbog čega većina nas i ne razmišlja o pranju određene hrane prije kuhanja. Stručnjaci kažu da ne treba prati svu hranu pre termičke obrade. Na primjer, meso i ribu nije neophodno prati, jer patogene bakterije tako preko kapljica vode raznosimo po kuhinji.

Čak je svega minijaturno prskanje vode po radnoj ploči dovoljno da se listerija i salmonela razmnožavaju. Ali šta je sa jajima? Da li njih treba oprati?

“Kontaminirane ljuske mogu uzrokovati salmonelu. Ona živi u crijevima i izmetu živine i ostaje na ljusci. Salmonela je vrlo izdržljiva – ne umire ni u suhom izmetu ni na niskim temperaturama “, kažu stručnjaci iz ruskog Saveza potrošača Roskontrol.

Kupovna kokošja jaja moraju izgledati čisto, to je zahtjev kvaliteta koji fabrike moraju da ispune. Ljuska mora biti čista, bez mrlja od krvi, izmeta i oštećenja. Ali ono što malo ko zna jeste da se jaja ne peru prije pakovanja. A ako se operu, onda na pakovanju stoji napomena – obrađena su.

Zašto je ovo važno?

“U praksi se jaja najčešće ne peru na farmama živine. Upotreba deterdženata gotovo prepolovljuje dozvoljeni rok trajanja proizvoda”, objašnjavaju iz Roskontrola.

Ispostavlja se da se oprana jaja mogu čuvati ne više od 12 dana. Kada nisu “tretirana”, mogu se držati u frižideru i do 90 dana. Zbog toga pranje jaja donijetih iz prodavnice nije dobra ideja – na ovaj način ćete oprati zaštitni film sa površine ljuske i skratiti im život. Ali, prije nego što ih stavite na kuhanje, uvijek ih operite, uprkos činjenici da izlaganje visokim temperaturama ubija gotovo sve viruse. Čak i kovid-19.

Vjerovatnoća zaraze korona virusom od hrane je izuzetno mala. S obzirom na to da su jaja kuhana, šanse za kontaminaciju su nepostojeće. Na ambalažu treba primjeniti iste mjere predostrožnosti kao i na sve druge predmete donijete sa ulice ili sa javnih mjesta, uključujući prodavnice. Ako nešto dodirnete, dobro operite ruke.

Ali rizik nod salmonele postoji, pa je bolje ne koristiti jaja koja su oštećena, a ako nisu, temeljno im oprati ljusku. Kada pripremate tvrdo kuhana jaja, salmonela će garantovano biti uništena,piše Novi.

Pored toga, stručnjaci Roskontrola podsjećaju da postoji opasnost i od sirovih jaja ako su u blizini ili u dodiru drugih namirnica u frižideru. Zbog toga se jaja, čak i u ambalaži, moraju stavljati odvojeno od hrane koju ne planirate da termički obrađujete, kao što su povrće i voće. Takođe, sto na kojem ste držali sirova jaja treba temeljno obrisati.(narodnjaci.net/haber.ba)