FAST FOOD, ALKOHOL I GAZIRANI SOKOVI TRUJU NAŠ ORGANIZAM: PRIJE NEGO BUDE KASNO, OVIM NAPICIMA DETOKSIRAJTE ORGANIZAM!

Zdravlje

Jetra je izuzetno snažan organ koji igra ključnu ulogu u uklanjanju otpada ili potencijalno opasnih tvari iz tijela. Bez zdrave jetre nema dobrog zdravlja. Iako jetra može tolerirati mnoge stvari – uostalom, to je organ koji je sposoban za samoizlječenje čak i u slučaju prilično ozbiljnih povreda- još uvijek možete nanijeti veliku štetu ovom izuzetno važnom organu s nezdravim navikama.

Takve navike uključuju, na primjer, prejedanje masnom hranom, nedovoljan unos tekućine, pijenje prekomjerne količine alkohola, gazirani sokovi, tvornička hrana napunjena aditivima. Dakle, ako želite da vam jetra funkcionira doista optimalno, tada je neophodno da se odreknete nezdravih navika. Istodobno, određenim napitcima možete doprinijeti boljem zdravlju jetre, što će postupak detoksikacije tijela učiniti još učinkovitijim

Čaj od korijena maslačka:

Među najčešće spominjanim pozitivnim učincima na jetru je osušeni korijen maslačka, koji je izuzetan izvor važnih antioksidansa. Čaj od ovih korijenčića savršen je za poticanje rada jetre ili pomoć jetri u učinkovitijoj detoksikaciji. Ako niste u prilici sami nabrati korjenčiće maslačka, možete ih kupiti u ljekarni i pripremiti čaj. Za bolji okus i snažniji učinak čaja preporučuje se kombiniranje korijena maslačka s đumbirom, klinčićima i limunom. Uzmite komad đumbira veličine 2,5 cm, ogulite ga i naribajte.

Zatim istresite ove komadiće u šoljicu . U cjediljku ili aparat za čaj istresite 1 kašiku suhog korijena maslačka i nekoliko klinčića. Dodajte kipuću vodu, malo promiješajte i pokrijte šalicu tanjirom. Nakon 10 minuta maknite aparat za čaj s korijenjem maslačka i klinčićima. Dodajte još limunovog soka i popijte.

Osvježavajući napitak od citrusa i mente:

Prvo zakuhajte 1 litru vode, a zatim u nju istresite šaku svježih listova metvice. Smanjite temperaturu i pokrijte lonac te zagrijte još oko 5 minuta. Zatim maknite lonac sa peći i pustite da se smjesa ohladi prije nego što je procijedite. Na kraju dodajte sok od pola limuna i jedne narandže. Dobro promiješajte, po potrebi malo ohladite i popijte.

Čaj od kurkumina s dodatkom đumbira:

Kurkuma i đumbir sadrže puno antioksidansa ili protivupalnih sastojaka, pa su to začini koji su, između ostalog, izvrsna pomoć jetri. Zakuhajte pola litre vode, a zatim smanjite temperaturu i dodajte pola kašikice kurkume u prahu, pola kašikice svježe nasjeckanog korijena đumbira i prstohvat bibera (to će osigurati bolju apsorpciju kurkumina – ključnog sastojka kurkume). Dobro promiješajte i kuhajte dok pola tekućine ne ispari. Zatim ulijte tekućinu u šoljicu i pijte toplo.

Smoothie od cvekle i zelenog lisnatog povrća:

Uzmite cveklu srednje veličine, očistite je i ogulite. Izrežite je na manje komade i sameljite u kuhinjskom blenderu. Dodajte oprano zeleno lisnato povrće po vašem izboru, 1 jabuku, 1 oguljeni krastavac i oguljeni limun. Na kraju dodajte još malo vode i sve zajedno dobro promiješajte da dobijete tekući smoothie.

Smoothie s kupusnjačama i voćem:

Kupusnjače su izvrstan izvor glutationa – antioksidansa koji je izuzetno važan za zdravu jetru. Glutation potiče djelovanje jetrenih enzima koji igraju ključnu ulogu u detoksikaciji. U skupinu kupusnjača spadaju namirnice poput karfiola, brokule, kupusa, kelja i prokulice. Potrebno vam je 300 mililitara bilo kojeg biljnog mlijeka ili vode.

Zatim smiksajte 1 oguljenu i narezanu bananu, 2 šoljice nasjeckanog kelja, 1 šoljicu karfiola (po želji možete koristiti i druge vrste kupusnjača), pola poljice sjemenki nara, 1 šoljicu jagoda i pola šalice manga. Ako želite, možete upotrijebiti malo više kurkume i bibera te kašiku lanenih sjemenki. Dodajte tekućinu po vašem izboru i dobro promiješajte. (narodnjaci.net/hayat.ba)