NJEMAČKA: Loše vijesti – lockdown bi mogao potrajati do sredine lipnja!

Region

Njemačka se možda suočava s puno dužim lockdownom, jer bi nove savezne mjere mogle trajati do kraja svibnja ili sredine lipnja, izvijestio je u ponedjeljak berlinski Tagesspiegel.

Šef ureda kancelarke Angele Merkel, Helge Braun (CDU) jasno je na sastanku s 16 njemačkih država u nedjelju rekao da bi savezna vlada mogla produljiti i pojačati trenutačne mjere zaključavanja do kraja svibnja ili sredine lipnja, navodi Tagesspiegel.

Ovaj potez dolazi kao dio planiranog ažuriranja Zakona o zaštiti od infekcija, čiji je cilj pružiti saveznoj vladi veću kontrolu nad propisima o kojima su države ranije odlučivale i provodile.

Prema nacrtu revizije zakona, postavile bi se strože mjere kada postoji 7-dnevna incidencija od preko 100 novih infekcija na 100.000 stanovnika koja traje više od tri dana, kao i automatski za sedmodnevnu incidenciju od preko 200.

Na temelju trenutačne stope zaraženosti u Njemačkoj, vlada očekuje da će ove mjere trajati još nekoliko tjedana. Trenutačno mjere, kako su odlučili Merkel i državni čelnici, produljene su do 18. travnja na posljednjem summitu.

Kako bi mogle izgledati nove mjere?

Ako postoji trodnevna sedmodnevna incidencija od preko 100, privatna okupljanja bit će ograničena, postojao bi noćni policijski sat i sva bi se poduzeća (osim osnovnih trgovina ili poduzeća poput trgovina mješovitom robom) i kulturnih i rekreacijskih sadržaja morala ponovno zatvoriti. Restorani bi ostali zatvoreni, osim dostava.

Ako se sedmodnevna incidencija poveća iznad 200, škole i vrtići automatski bi se zatvorili prema nacrtu. Državne i lokalne vlasti više ne bi imale diskrecijsku slobodu. Otprilike polovica svih ruralnih i urbanih okruga u Njemačkoj trenutačno ima 7-dnevnu incidenciju preko 100.

Budući da će mjere biti propisane zakonom, a ne pravilnikom, svatko tko želi osporiti odluke na sudu, to će moći učiniti samo putem Saveznog ustavnog suda. Nekoliko je država već tvrdilo da bi se pored vrijednosti incidencije od 7 dana trebali koristiti i drugi kriteriji.

Uz to, postoje pozivi da se trgovine ne zatvore u potpunosti, već da se, na primjer, omogući “klikni i pokupi”, sustav koji bi ljudima omogućio kupovinu samo po dogovoru. Evo što novi nacrt mjera u Zakonu o zaštiti od infekcija precizira:

– teško, regionalno zaključavanje ako se prekorači 7-dnevni prag incidencije od 100 tijekom tri dana
– privatna okupljanja bit će ograničena na članove kućanstva i jednu drugu osobu
– policijski sat od 21:00 do 05:00, uz iznimke u hitnim slučajevima ili razlozima vezanim za posao
– sport će biti vrlo ograničen, s najviše dvije osobe.

– Sve tvrtke također se moraju zatvoriti – osim trgovina prehrambenih proizvoda, ljekarni, drogerija i benzinskih postaja.
– Kulturni i zabavni sadržaji poput zooloških vrtova, bazena, muzeja itd. također će se morati zatvoriti
– Ugostiteljski obrti ostat će zatvoren. Prijevoz i dostava hrane je dopuštena

Ako je razina incidencije tijekom tri dana ponovno ispod razine 100, od mjera se može odustati. Ako je iznad toga tri dana, oni ponovno stupaju na snagu

Škole i vrtići mogu ostati otvoreni samo ako je incidencija manja od 200. Čak i tada, učenici mogu pohađati nastavu samo ako se testiraju dva puta tjedno

Vlada ovog tjedna želi požuriti s promjenom zakona kroz Bundestag. (narodnjaci.net/Fenix-magazin/IM)