ZA LAKŠA PUTOVANJA: Do ljeta građanima Njemačke digitalna potvrda o cijepljenju, evo kako će funkcionirati i tko je može dobiti!

ZA LAKŠA PUTOVANJA: Do ljeta građanima Njemačke digitalna potvrda o cijepljenju, evo kako će funkcionirati i tko je može dobiti!

Njemačka će do ljeta svojim građanima koji su cijepljeni ponuditi potvrdu kojom će, između ostalog, biti omogućeno lakše putovanje, javljaju njemački mediji u srijedu pozivajući se na izvore u vladi.

“Digitalna potvrda bi nositelju dala mogućnost brzog i sigurnog dokazivanja da je cijepljen i time će omogućiti ponovno korištenje nekih temeljnih prava poput putovanja na odmor”, doznaje se iz vladinih krugova.

Potvrde u obliku QR koda bile bi izdavane digitalno preko pametnih telefona, a za osobe koje ne posjeduju ovakav uređaj potvrde bi bile izdavane i analogno tj. na papiru. Podaci o nositelju ne bi bili pohranjeni na središnjem serveru, nego samo na pametnom telefonu nositelja.

Potvrdu bi dobili svi cijepljeni nakon primljene druge doze cjepiva. Na softveru za aplikaciju trenutno radi američki koncern IBM s još nekoliko njemačkih tvrtki. Njemačka potvrda o cijepljenju bi trebala biti kompatibilna s tzv. covid certifikatom na kojem se trenutno radi na razini Europske unije.

Prema informacijama iz njemačkih diplomatskih krugova, članice EU-a su se u srijedu dogovorile oko forme ovog certifikata, čije pokretanje je prije nekoliko dana zatražilo 13 članica EU-a, među kojima su Hrvatska i Njemačka.

Potvrda bi treba sadržati informacije o cijepljenju, testiranju i eventualno preboljeloj zarazi koronavirusom. Svaka zemlja članica bi trebala sama definirati koje povlastice pruže nositeljima ovih potvrda poput lakšeg putovanja te ulaze u sportske i kulturne ustanove. Fenix-magazin/IM/Hina

Share this content:

You May Have Missed