Otišao na dan u penziju, uzeo otpremninu od 29.000 KM, pa se vratio na platu…

Region

Otišao na dan u penziju, uzeo otpremninu od 29.000 KM, pa se vratio na platu…

Jakov Galić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u prošloj godini je u džep strpao skoro 100.000 KM! (preciznije, 96.738 KM), piše Inforadar.

Osim ukupnih godišnjih primanja u iznosu oko 70.000 KM, Galić je uzeo 29.000 KM na ime otpremnine, otišao na dan u penziju i već sutradan se našao na redovnoj plati koju finansiraju građani BiH.

Interesantno je da je Galić (Socijalistička partija) u Parlament ušao na osnovu kompenzacijskog mandata. Prema podacima iz Parlamenta, od početka mandata Galić nije postavio niti jedno poslaničko pitanje (!), pa je njegove odluka da se počasti optremninom i od poreskih obveznika BiH uzme skoro 100.000 tim prije bezobraznija, nemoralnija i nevjerovatnija.

Nažalost, ovu praksu su ozakonili upravo poslanici sami sebi, pa je tako 2015. godine, isto ovo učinila SNSD-ova poslanica u Parlamentu BiH Dušanka Majkić, koja je kao otpreminu za formalni odlazak u penziju uzela 28.000 KM. U tom trenutku Majkić je imala ravno 40 godina i jedan dan radnog staža.

U vrijeme dok je bio član Administrativne komisije u mandatu 2010-2014. godine, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Saša Magazinović nekoliko puta je pokušao da inicira izmjene ove zakonske odredbe koja pogoduje parlamentarnim uhljebima. Za Inforadar podsjeća da njegova inicijativa nije imala podršku:

„Kriti se iza zakona za nešto što je nemoralno postao je omiljeni sport onih pohlepnih u politici. To je slučaj i sa uzimanjem otpremnine za odlazak u penziju i nakon toga momentalni povratak u profesionalni radni odnos. U mandatu kad sam bio član administrativne komisije svaki put sam glasao protiv otpremnina, iako sam znao da zapravo glasam protiv nečega sto je propisano zakonom, ali to je bio moj vid revolta i protivljenja. Uživanje visoke otpremnine nakon čega se sutra dan vraćaju u radni odnos je, nažalost, isključivo stvar obraza svakog pojedinca“, ističe Magazinović.

Inforadar podsjeća da su početkom oktobra prošle godine delegati u Domu naroda Parlamenta BiH odbili da usvoje niz prijedloga za smanjenje privilegija funkcionerima.

Između ostalog, odbili su Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH, zabrani korištenje sredstava za reprezentaciju do kraja godine, ukidanju prava na regres, jubilarnih nagrada, te ukidanju naknada za obrazovanje i stručno usavršavanje, odvojeni život, stimulacije, službena putovanja, obilazak izbornih baza i, naravno, gotovo pljačkaških otpremnina. fokus.ba