Cijela njemačka pokrajina ulazi u lockdown…

Region

Cijela njemačka pokrajina ulazi u lockdown…

Cijela njemačka pokrajina Saar od četvrtka će ući u lockdown, prema odredbama saveznog zakona o “hitnoj kočnici” koji je na snagu stupio prošle sedmice.

Većina okruga male države u zapadnoj Njemačkoj već je bila pod lockdownom, uključujući mjere poput noćnog policijskog sata, ograničenja za kupovinu i ograničenja kontakata.

Okrug Saarpfalz posljednji je zabilježio porast broja zaraženih do nivoa koji pokreće “hitnu kočnicu”.

Slučaj Saarlanda pažljivo je praćen u Njemačkoj, jer je početkom ovog mjeseca u toj pokrajini pokrenut novi način za borbu protiv koronavirusa. To je uključivalo početak otvaranja civilnog društva uz uvođenje masovnog brzog testiranja na virus.

Broj infekcija ubrzo je počeo rasti, a svaki okrug u državi sada je imao više od 100 infekcija na 100.000 ljudi tokom posljednjih sedam dana. Kada se dostigne ovaj brojka tri uzastopna dana, uvodi se zakon o “hitnoj kočnici”.

Saarland u cjelini ima sedmodnevnu stopu zaraze od 144,4, prenosi dpa.

U međuvremenu, veći dio Njemačke raspravlja o tome kako postupati s ljudima koji su već vakcinisani ili su se oporavili od infekcije koronavirusom.

Očekuje se da će ovoj grupi, koja se smatra imunom na Covid-19, biti dopušteno da putuje i kupuje bez prethodnog testiranja i da ponovo vidi prijatelje i porodicu na većim okupljanjima. fokus.ba