Amerika poručila građanima: Hitno napustite Indiju!

Region

Amerika poručila građanima: Hitno napustite Indiju!

Sjedinjene Američke Države poručile su svojim državljanima da zbog epidemije koronavirusa, koja se žestoko razbuktala u Indiji, napuste tu zemlju što je prije moguće.

Indija je, podsjetimo, danas zabilježila 379.257 novih slučajeva Covida-19 i 3.645 umrlih, objavilo je indijsko ministarstvo zdravstva. Najsmrtonosniji je to dan do sada zabilježen u nekoj zemlji pogođenoj pandemijom virusa SARS-CoV-2.

Američka ambasada upozorila je svoje državljane da “pristup svim tipovima ljekarske zaštite postaje drastično ograničen”. Radi se o najvišoj razini upozorenja koju američki State Department izdaje svojim državljanima koji se nalaze u inostranstvu.

Ukupan broj umrlih od Covida-19 u srijedu je i službeno prešao 200 hiljada, iako stručnjaci navode da bi pravi broj mogao biti puno veći. U upozorenju poslanom američkim državljanima stoji da putuju u Indiju, odnosno da ju napuste čim se otvori takva mogućnost.

– Američki državljani koji žele napustiti Indiju trebali bi iskoristiti prednost dostupnog komercijalnog prijevoza – navodi se u upozorenju.

State Department navodi da je i nekim njihovim državljanima onemogućen ulazak u bolnice zbog nedostatka prostora.

Upozorenje State Departmenta stiže u trenutku kad je Bijela kuća objavila da će SAD u Indiju preusmjeriti sastojke potrebne za izradu vakcina AstraZenece, što bi trebalo omogućiti toj zemlji, teško pogođenoj pandemijom, da proizvede dodatnih 20 miliona doza vakcina. Avaz.ba