CVIJET KOJI DONOSI SREĆU I BLAGOSTANJE – ovako se uzgaja BOŽUR: Posadite ga u svom vrtu i nećete zažaliti!

Zanimljivosti

CVIJET KOJI DONOSI SREĆU I BLAGOSTANJE – ovako se uzgaja BOŽUR: Posadite ga u svom vrtu i nećete zažaliti!

Božur je višegodišnja žbunasta, drvenasta i zeljasta biljka, koja se najčeće gaji zbog svojih dekorativnih cvjetova.

Ako ste jedan od onih uzgajivača cvijeća koji ne voli da svakog proljeća iznova presađuje biljke u svojoj bašti onda je idealno cvijeće za vas božur. On može da cvjeta godinama, bez pauze.

Božur je cvijeće koje uspijeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umjerene vlage. Otporan je na niske temperature i u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava.

S obzirom na to da je božur višegodišnja biljka, zemljište se mora dobro pripremiti prije sadnje dodavajnjem organskih (stajnjak) i mineralnih đubriva.

Za dobar rast dubokog korijena koji će davati brojne i kvalitetne cvjetove, treba prije osnovne obrade unijeti 30 t/ha stajnjaka i 400 do 500 kg/ha NPK 8:16:24 i zaorati.

Božuri se razmnožavaju dijeljenjem korijena i sadnjom mladih reznica u dobro pripremljenu zemlju isključivo u jesen, od sredine septembra do sredine oktobra, a posebnu pažnju treba obratiti na dubinu sadnje. Mladi pupoljci se pokrivaju slojem zemlje od 3-5 cm. Razmak sadnje je 70 x70 cm ili 50 x70 cm.

Mjere njege zasada božura se odnose na zaštitu od korova i bolesti kao i okopavanje i unošenje od 150 – 200 kg/ha mineralnog đubriva NPK 15:15:15 kada biljke niknu.

Posebna pažnja se biljkama poklanja u prvoj godini gajenja, gdje se odstranjuju svi cvjetni pupoljci kako bi se stimulisao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa. U drugoj godini se ostavljaju samo 1 do 2 cveta po biljci. U trećoj i narednim godinama odstranjuju se postrani izdanci i ostavljaju se 5-7 cvjetova po biljci.

Berba cvjetova božura se obavlja u maju i junu, i u zavisnosti od sorte traje 2-5 nedelje. Cvjetovi mogu da se čuvaju na temperaturi od 2-5 stepeni (u hladnjači) i do 14 dana. Vjeruje se da božur donosi sreću ženama, i blagostanje u cijelu porodicu. novi.ba/stil