AKO STE PREŠLE 30. OVA NAMIRNICA MORA DA POSTANE VAŠA SVAKODNEVICA: Posebno je bitna za ŽENE

Zdravlje

AKO STE PREŠLE 30. OVA NAMIRNICA MORA DA POSTANE VAŠA SVAKODNEVICA: Posebno je bitna za ŽENE

One imaju više nego blagotvoran uticaj na srce, krvne sudove i na imuni sistem, zbog čega su više nego poželjne u svakodnevnoj ishrani. Čia sjeme je posljednjih godina naročito dobilo na popularnosti jer pripada grupi izuzetno zdravih namirnica, a koristi se kao dodatak jelima i kao začin.

Mnoge dame ga danas kombinuju u smutijima, jogurtima i pudinzima jer ima izuzetno povoljan uticaj na organizam. Iako će se mnogi složiti da na prvi pogled nisu atraktivnog izgleda, ono što sadrže u sebi i za šta su sve lekovite i zdrave svakako su više nego dovoljni razlozi da ih unosimo, posebno nakon 30. godine.

Bogati nutrijentima

Ako ste u potrazi za vlaknima, mineralima, gvožđem i vitaminima na jednom mjestu, ove sjemenke su pravi izvor zdravlja. Dvije kašike čia sjemenki sadrži 138 kalorija, ali one pokrivaju gotovo cjelokupnu dnevnu potrebu za nutrijentima. Stari narodi su ga koristili ne samo u ishrani, već i na polju ljepote. Čia sjemenke su odlične za njegu kose, kože i noktiju, jer u sebi sadrže cink i gvožđe.

Čuva imuni sistem

Pomažu u mršavljenju

Većina dama nakon ulaska u četvcrtu deceniju ima usporeniji metabolizam, a čia semenke su se pokazale kao odličan probiotik i regulator u ishrani. Vlakna i proteini kojima obiluju su izuzetno važni u regulisanju probave, ali i skidanju viška kilograma, što verujemo da je većini dama cilj. Čia sjemenke izazivaju osjećaj sitosti.

Zdrave kosti

Iako mnogi smatraju da je dok smo mlađi i u razvoju unos kalcijuma poželjan, s godinama kosti mogu da oslabe, a već u nekim srednjim može doći do osteroporoze i drugih bolesti kostiju. Unos kalcijuma, fosfora i magnezijuma je izuzetno važan da se kosti održavaju zdravim i jakim.

Reguliše glukozu

Istraživanja su pokazala da čia semenke imaju pozitivan uticaj na balansiranje nivoa glukoze u krvi, a to sve zahvaljujući vlaknima koja su prisutna u njima.

Kako ih unositi?

Zbog neutralnog mirisa koji imaju, mogu se jednako dodavati i slanim i slatkim jelima. Mogu se unositi i sirove i potopljene, a možete ih sipati u mlijeko ili sok, kao i jogurt. Zbog sluzi koju ispuštaju odlične su za slatkiše poput sladoleda i pudinga, prenosi Espreso. novi.ba