Bacili smo konopce, ali nije imala snage! Doktor pokušao da spasi ženu od ajkule: Vidio sam kako skače, a onda je voda pocrvenila!

Region

Bacili smo konopce, ali nije imala snage! Doktor pokušao da spasi ženu od ajkule: Vidio sam kako skače, a onda je voda pocrvenila!

Rumunski doktor Talaj Haj ispričao je za rumunske medije kako su pokušali da spasu život nesretnoj ženi iz Austrije koju je u petak u Hurgadi ubila ajkula, ne sluteći tada da je samo 500 metara dalje i njegova sunarodnica izgubila život na isti način.

Napad ajkula dogodio se u odmaralištu Sal Hašiš u Egiptu, na plaži hotela “Tropitel”, u neposrednoj blizini pontona gdje turisti rone na malim dubinama, zvanom “snorkeling”. Penzionerka Elizabet Skvajer (68) iz Austrije ušla je u vodu. Talal Haj, doktor koji živi u Rumuniji, ispričao je da je pokušao da joj pomogne. On i njegova djevojka, takođe ljekar, upravo su izašli iz vode u istom mjestu kada su začuli vrisak žene.

– Odjednom sam vidio ajkulu kako skače tri metra, vjerovatno prilično veliku, a onda je za nekoliko sekundi voda postala crvena. U vodi je bilo mnogo ljudi, i djece, nije bila daleko od pontona. Niko nije mogao da interveniše, nažalost, jer bi to značilo sigurnu smrt. Jadna žena je svim silama pokušavala da dopliva do pontona – navodi Haj, prenosi rumunski portal “Romania.postsen.com”.

U pokušaju da joj pomognu, oni na ivici pontona su ženi bacili konopac za koji se uhvatila kako bi je izvukli iz vode. Ali žena više nije imala snage. Kada su je izvezli na obalu, nije imala puls.

– Pokušali smo da joj vežemo nogu podvezom, ali uzalud, krv više nije tekla, nije krvarila. Pokušali smo i masažu srca, da joj pružimo prvu pomoć, ali kao što rekoh, uzalud – dodao je.

Za samo nekoliko trenutaka, svjedoče očevici, panika je zavladala širom oblasti. Najmanje tri dana bila je zatvorena plaža duga skoro 30 kilometara, od Tropitela do zaliva Makadi. Turisti su prestravljeni.

– Zapravo, ne možemo da vjerujemo da smo vidjeli tako nešto. Užasavam se samo kada pomislim na more uopšte – dodaje rumunski doktor.

Odmaralište u kojem se dogodio napad svake godine posjećuju Rumuni, navode tamošnji mediji i prije informacije da je druga žrtva upravo rumunske nacionalnosti.

Nakon što je austrijska penzionerka Elizabet Skvajer (68) preminula nakon stravičnog napada ajkule u egipatkom ljetovalištu, austrijski portal “Haute” piše da se dogodio još jedan napad u blizini Hurgade u kojem je još jedna žena izgubila život. Vijest o pogibiji druge žene potvrdilo je naknadno i egipatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine. kurir.rs