PLASTIKA PRONAĐENA U HRANI KOJU SVAKI DAN JEDEMO: Novi podaci zabrinjavaju, ljudima može da nanese trajnu štetu!

Region

PLASTIKA PRONAĐENA U HRANI KOJU SVAKI DAN JEDEMO: Novi podaci zabrinjavaju, ljudima može da nanese trajnu štetu!

Naučnici su došli do zabrinjavajućih podataka – čestice mikroplastike pronađene su u mesu i mlijeku. Naučnici sa Univerziteta Vrije u Amsterdamu u svojoj pilot studiji pronašli su čestice mikroplastike u tri četvrtine testiranih proizvoda od mesa i mlijeka i u svakom uzorku krvi životinja na farmama.

Ovi istraživači su prvi put prijavili prisustvo plastike u ljudskoj krvi u martu, a isti metod testiranja su koristili za provjeru životinjskih proizvoda. Otkriće čestica u krvi pokazuje da one putuju po tijelu i mogu da se zadrže u organima.

Iako još uvijek nije poznat uticaj mikroplastike na zdravlje ljudi i životinja, stručnjaci su zabrinuti jer čestice plastike u laboratorijskim uslovima uzrokuju znatnu štetu ljudskim ćelijama, a već je poznato da čestice zagađenog vazduha ulaze u tijelo i izazivaju milione ranih smrti godišnje.

Naučnici su testirali 12 uzoraka kravlje i 12 uzoraka svinjske krvi, a mikroplastiku su pronašli u sva 24 uzorka. Testirali su mlijeko iz prodavnica, uzevši 25 uzoraka. Od njih 25, u 18 je pronađena mikroplastika.”To bi trebalo da djeluje kao podsticaj za dalje istraživanje punog obima izloženosti i svih rizika koji mogu biti povezani sa tim”, naglašava dr Heder Lesli, rukovodilac istraživačkog tima.

Kontaminirano je sedam od osam uzoraka govedine i pet od osam uzoraka svinjskog mesa.

“Ostaje nepoznato da li postoje potencijalni toksikološki rizici ovih nalaza”, navodi se u izvještaju. (MONDO)