SASTAO SE SA PUTINOM PA OTKRIO SVE! “On želi da pregovara o završetku rata”, ovo je najvažniji korak ka tome!

Region

SASTAO SE SA PUTINOM PA OTKRIO SVE! “On želi da pregovara o završetku rata”, ovo je najvažniji korak ka tome!

Gerhard Šreder, bivši njemački kancelar i prijatelj Vladimira Putina, rekao je da ruski predsjednik želi da pregovara o rješenju rata u Ukrajini i da bi prošlomjesečni sporazum o isporuci žitarica mogao da bude korak u tom pravcu.

“Dobra vijest je da Kremlj želi dogovoreno rješenje”, rekao je Šreder za nedeljnik Stern i RTL/ntv, dodajući da se prošle nedelje sastao sa Putinom u Moskvi. “Prvi uspjeh je sporazum o žitu, koji bi se možda mogao polako produžiti do prekida vatre”, rekao je on.

Rusija i Ukrajina postigle su prošlog mjeseca sporazum o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka, a prvi brod koji je prevozio ukrajinsko žito na svjetska tržišta od početka invazije stigao je sinoć u Tursku.

Šreder je rekao da se rješenja za ključne probleme poput Krima mogu pronaći tokom vremena, “možda ne tokom 99 godina, kao u Hong Kongu, već tokom sljedeće generacije”. On je rekao da bi alternativa članstvu u NATO za Ukrajinu mogla da bude oružana neutralnost, poput Austrije. Budućnost regiona Donbas u istočnoj Ukrajini, poprište žestokih borbi, bila bi, međutim, složenija.

“Moraće se naći rješenje po švajcarskom kantonalnom modelu”, rekao je on.

Šreder, kancelar od 1998. do 2005. godine, kritikovao je rat u Ukrajini, ali je odbio da osudi Putina, kojeg i dalje naziva bliskim ličnim prijateljem. U Njemačkoj je sve više marginalizovan zbog svog proruskog stava, a oduzeto mu je i pravo na kancelariju koja se finansira javnim novcem. (MONDO)