Objavljene snimke: U bazi na Krimu uništen ogroman broj ruskih aviona…

Region

Objavljene snimke: U bazi na Krimu uništen ogroman broj ruskih aviona…

Ruska zračna baza na poluotoku Krimu, kojeg je Moskva nezakonito anektirala od Ukrajine 2014. godine, pretrpjela je velika oštećenja u eksplozijama 9. augusta, pokazuju satelitski snimci od 10. augusta. Zračna baza ruske mornarice Saki u blizini sela Novofedorivka izgubila je najmanje devet vojnih aviona, uključujući lovce SU-30SM i bombardere SU-24M, pokazuje Radio Slobodna Europa nakon analiza slika koje je objavio Planet Labs.

Uništeno je i nekoliko zgrada u bazi u kojima se možda nalazilo streljivo. Rusija koristi zračnu bazu Saki, koja se nalazi na zapadnoj strani Krima, za redovne napade na ukrajinsku teritoriju otkako je pokrenula invaziju na zemlju 24. februara. Tačan uzrok eksplozija od 9. augusta nije poznat.

Neidentificirani ukrajinski zvaničnici rekli su američkim medijima da su njihove oružane snage odgovorne za eksplozije, ali nisu iznijeli detalje. Rusko Ministarstvo odbrane opovrgnulo je da je baza napadnuta, okrivljujući eksplozije za “kršenje zahtjeva za sigurnost od požara”. Međutim, satelitske slike od 10. augusta pokazuju nekoliko velikih udubljenja na tlu slične veličine, što ukazuje da je mjesto bilo pod višestrukim udarima. Vojni analitičari ocijenili su da uništenje predstavlja veliki udarac za Rusiju, a Ukrajini donosi psihološku pobjedu.

Videosnimci objavljeni na društvenim mrežama 9. augusta pokazuju nekoliko eksplozija u podnožju i oblake gustog, sivog dima koji se dižu u nebo. Kuće, automobili i drugi objekti u blizini baze su oštećeni, a prozori razbijeni. Šef Krima, kojeg je imenovala Rusija, rekao je 9. augusta da je u eksplozijama poginula jedna osoba, a 14 ih je ozlijeđeno. Sergej Aksjonov također je rekao da je najmanje 80 zgrada oštećeno.

Analitičari kažu da su avioni u bazi, koji su preživjeli eksploziju, vjerovatno oštećeni. U bazi je 9. augusta, prema satelitskim snimkama, bilo čak 30 vojnih aviona. Vojni analitičar Robert Lee kazao je da Rusiji nedostaju hangari za njihove avione u Sakiju. Mnogi bi avioni preživjeli eksploziju da je Rusija izgradila ojačana skloništa za avione, naveo je u tweetu.

Ako je Ukrajina odgovorna za eksplozije, to bi bio prvi veliki napad Kijeva na ruske snage na Krimu. To bi također pokazalo da Ukrajina ima tehničke mogućnosti za napad s velike udaljenosti i sposobnost uhvatiti Rusiju nespremnu, rekao je Volodimir Dubovik, profesor međunarodnih odnosa na Nacionalnom sveučilištu Mečnikov u Odesi.

Ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko objavio je satelitsku sliku uništene Saki baze na Krimu.

“Od ‘Kijev će pasti unutar 72 sata’ do ‘ključna zračna baza je uništena od ukrajinskog napada’. Život je misterij”, napisao je,

Objavio je i sliku. fokus.ba