Mislili ste da će vam se zalijepiti za crijeva, ali istina je drugačija: Evo šta se desi u stomaku kada progutate ŽVAKU

Zdravlje

Mislili ste da će vam se zalijepiti za crijeva, ali istina je drugačija: Evo šta se desi u stomaku kada progutate ŽVAKU

Sigurno ste kada ste bili mali čuli od vaših roditelja da ne smijete nikako da progutate žvaku jer će vam se zaljepiti za crijeva, a pored toga još jedna od upečatljivih legendi je da je žvaki potrebno oko 7 godina da bi se u potpunosti svarila, piše Glossy.

Ono što je nažalost sigurno jeste da su uspjeli da vam utjeraju strah u kosti, ali istina je malo drugačija.

Žvake su sastavljene od voska, masti, emulgatora i smole, a ovi sastojci nisu lako svarljivi pa svi dovode u pitanje kako će se oni razgraditi u organizmu, ali ne brinite, jer vaš želudac svakodnevno prima brojne količine nesvarljive hrane pa će se snaći i sa žvakom.

Od onog momenta kada progutate žvaku vaš organizam će početi da je razgrađuje, ali naravno da će se određeni sastojci malo više zadržati dok se želudac ne izbori sa njima. Ono šta je sigurno jeste da ne treba da brinete da li ćete imati problema sa stomakom kada sljedeći put progutate žvaku.

Mada postoje okolnosti kada treba posebno da obratite pažnju na progutale žvake, a to su situacije kada dođe do pretjeranog gutanja žvaka, a najčešće se to dešava kod djece. Nako toga je moguće da će biti potrebna i intervencija ljekara, ali se ovakve situacije veoma rijetko dešavaju. (novi.ba)