OVIH 5 NAMIRNICA POD HITNO IZBACITE IZ ISHRANE: Zbog njih zubi ubrzano propadaju!

Zdravlje

OVIH 5 NAMIRNICA POD HITNO IZBACITE IZ ISHRANE: Zbog njih zubi ubrzano propadaju!

Bilo bi dobro da ovu hranu potpuno izbacite iz ishrane ili makar svedete na minimum.

Određena hrana može da našteti zubima i doprinese da se oni brže kvare. Razlog zašto loše djeluju na zube je taj što sadrže određene kiseline.

Ukoliko je moguće ovu hranu izbjegavajte u širokom luku. Ukoliko ne možete da se odreknete namirnica sa spiska nakon konzumranja obavezno dobro operite zube.

Evo o kojim namirnicama je riječ:

1. Gumene bombone

Svi slatkiši utiču na propadanje zuba, ali neke bombone to rade više od drugih. Gumene bombone se često zaljepe za zube, što dovodi do toga da zubna gleđ ostane satima u kontaktu sa kiselinama.

2. Gazirana pića

Slatkiši nisu jedini krivac kada je u pitanju šećer. Gazirani sok može da sadrži i nekoliko kašičica šećera po čaši. Osim toga, ovi sokovi sadrže fosfornu i limunsku kiselinu koje izjedaju zubnu gleđ. Bezalkoholna gazirana pića bez šećera mogu da imaju još više kiseline u obliku vještačkih zaslađivača.

3. Voćni sokovi

Voćni sokovi jesu puni vitamina i antioksidanata, ali nažalost, većina ovih sokova je takođe prepuna šećera. Neki sokovi mogu da imaju isto šećera kao i gazirani napici. Voće je prirodno slatko, pa potražite sok koji nema dodatog šećera. Takođe, možete smanjiti sadržaj šećera tako što ćete sok razrijediti sa malo vode.

4. Stalno grickanje

Grickanjem se proizvodi manje pljuvačke nego u toku obroka, a satima ostaju delovi hrane u zubima. Izbegavajte suviše često grickanje i držite se grickalica koje su imaju malo šećera i skroba.

5. Crno i bijelo vino

Kiseline u vinu izjedaju zubnu gleđ, stvarajući grube tačke koje čine zube podložnim promijeni boje. Crveno vino sadrži pigment koji se naziva hromogen, kao i tanine koji pomažu da se boja zadrži na zubima. Ova kombinacija olakšava da crvena boja vina ostane na vašim zubima dugo nakon što je čaša prazna. (novi.ba)