DRŽITE RIGOROZNU DIJETU A NE MRŠAVITE? Evo kakvu grešku pravite svaki dan

Zdravlje

DRŽITE RIGOROZNU DIJETU A NE MRŠAVITE? Evo kakvu grešku pravite svaki dan

Odlučni ste u namjeri da smršate, poštujete ishranu i pravila, ali se gubitak kilograma i dalje ne dešava? Odgovor se može kriti u razlozima o kojima niste ni slutili. Postoji mnogo navika koje mogu nastati kao rezultat gojaznosti, ali i obrnuto.

Ipak, šta se dešava kada se gubitak kilograma prosto ne događa? U toku samog procesa mršavljenja, razmislite o sljedećim pitanjima:

Može li genetika uticati na vašu kondiciju?

Jednostavan odgovor je – da. Vrlo je moguće da ste naslijedili spor metabolizam od svojih roditelja ili baka i deka. Nažalost, ova vrsta nasljedstva se ne može kontrolisati, a sa sporijim metabolizmom, moraćete da radite duplo više od onih sa bržim metabolizmom kako biste izgubili težinu.

Da li počinjete dan doručkom?

Doručak je najvažniji obrok u danu, tako da, ako nastavite da ga preskačete, ne činite sebi ništa dobro. Možda mislite da preskakanje doručka pomaže da izgubite težinu, a zapravo ćete biti gladniji i jesti više za ručak. Pored toga, studije pokazuju da je preskakanje doručka povezano sa gojaznošću. Umjesto toga, doručkujte sat vremena nakon buđenja i jedite hranu bogatu vlaknima i proteinima koja će vas držati sitim do ručka.

Da li pol utiče na gubitak težine?

Istraživanja su pokazala da je muškarcima lakše da smršaju nego ženama. Ipak, rezultati su takođe pokazali da kada žene izgube težinu, zadržavaju je duže od muškaraca. Muškarci gube na težini u predjelu stomaka, ali su kukovi i stomak najteži za žene, kada je riječ o gubitku kilograma.

Da li jedete prije spavanja?

Ako volite da grickate bilo šta prje spavanja, onda je to razlog zašto niste smršali. Ako jedete prije spavanja, otežavate sagorjevanje masti. Najbolje bi bilo da večerate dva do tri sata prije nego što odete na spavanje. Sve manje od toga podiže šećer u krvi, što vam ne ide u prilog ako želite da smršate.

Da li stres utiče na težinu?

Kada su ljudi pod stresom, oslanjaju se na nezdravu hranu jer im ona pruža zadovoljstvo. Nezdrava hrana izaziva ogromno povećanje tjelesne težine. Umjesto da jedete pod stresom, možete meditirati ili vježbati kako biste ga uklonili. (novi.ba)