Profesoru stigao čudan PAKET od bivšeg studenta: ZAPANJIO se kada ga je otvorio, a umešala se i policija

Ispovijesti

Profesoru stigao čudan PAKET od bivšeg studenta: ZAPANJIO se kada ga je otvorio, a umešala se i policija

Profesor fizike iz Njujorka se posle dužeg perioda onlajn nastave vratio u kancelariju i tamo pronašao paket pun novčanica od 50 i 100 dolara.

Kutija je bila toliko velika da je fakultet morao da plati 90 dolara za isporuku, a onda je više od devet meseci stajala prvo u prostoriji za prijem pošte, a potom u kancelariji profesora.

Ukupan iznos je bio 180 hiljada dolara (više od 18,7 miliona dinara), a u priloženom pismu stajalo je da je novac za potrebe studenata fizike i matematike.

– Ovo je bio potpuni šok. Poznajem puno akademika i nikad nisam čuo za ovako nešto. Nisam imao pojma da fakulteti primaju gotovinu, pa nisam znao hoće li prihvatiti – kazao je 49-godišnji stručnjak za nano i mikrofotoniku za Njujork Tajms.

U pismu se, po rečima profesora, navodi da je velikodušni, ali anonimni donator pohađao ovaj fakultet u Harlemu, što je dovelo do “duge, produktivne i neverovatno zadovoljavajuće” naučne karijere.

Pismo je bilo nepotpisano, a ime Kajl Pejsli koje je bilo na paketu nije navedeno u službenim podacima fakulteta, pa se pretpostavlja da je reč o lažnom imenu.

Profesor Menon istakao je kako je vrednost poklona manje novčana, a više je dokaz uspeha njegovog odeljenja. Ono što ga je oduševilo je činjenica da je ta osoba toliko verovala sistemu da joj je bilo sasvim normalno da paket pošalje poštom.

Međutim, po otvorenju kutije i otkriću znatne količine novca fakultet je to tretirao kao potencijalni dokaz, pa je pozvana policija kako bi se utvrdilo je li reč o ilegalno stečenom novcu.

Međutim, pokazalo se kako je legalno podignut iz nekoliko banaka i da nije povezan s kriminalnim aktivnostima. Novac će poslužiti za stipendije za dvoje studenata i to u razdoblju od narednih deset godina. (objektiv.rs)